Български автори на техническа документация създават общност

Ноември 1, 2010 от admin

Българските автори на техническа документация създадоха своя Общност на техническите комуникатори в България (BulgarianTechnicalCommunicatorsCommunity). Тя обединява лица, чиято професионална и творческа дейност е тясно свързана с разработката и комуникацията на техническа документация. Организацията има за цел да развива и утвърждава професията автор на техническа документация в България, като активно работи и комуникира нейните стойности и принос в областта на информационните технологии. Общността ще спомага за развитието и споделянето на  актуални стандарти в професията с фокус върху новите технологии и добрите практики в създаването на качествена техническа документация.

Началото на Общността се постави неформално с Международната конференция за автори на техническа документация EvolutionofTechnicalCommunicationsпрез юни 2010. Официалният старт се обявява през октомври заедно с появата на онлайн платформата techdocr.com. Интернет сайтът на общността позволява комуникация и обмен на знания между авторите на техническа документация, информационните архитекти, ръководители проекти и широки ИТ специалисти. На него може да бъде намерена актуална информация за местни и европейски събития, нови технологии и стандарти, новини за професията и др. Освен достъп до професионална информация и новини за събития, общността си поставя за цел и да подпомага и ориентира желаещите да се занимават с тази професия у нас.

„Автор на техническа документация е все още нова и непозната професия у нас. По неофициални данни в България има около 100 тесни специалисти или т.нар. технически комуникатори, работещи за най-големите наши ИТ компании - коментира Ваня Кирицова, мениджър технически комуникации, VMware. - Първото предизвикателство, пред което се изправя общността е да комуникира стойностите на професията в обществото и да популяризира нейния принос в цялостната верига по създаване и предлагане на един софтуерен продукт.”

Цел на Общността на техническите комуникатори в България е и организирането на ежегодна конференция, на която да бъдат представяни новостите в професията, добри практики в стандартизацията, да бъдат поощрявани новите контакти и обменът на информация.

Първият проект на Общността е свързан с представяне на ИТ компаниите у нас с отдели за автори на техническа документация като потенциални места за кариерно развитие.

 

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes