Европейският парламент подкрепи декларация, подкопаваща правната сигурност на интернет доставчиците

Септември 23, 2010 от itFORUM

Европейският парламент официално прие декларация срещу ACTA – многостранното търговско споразумение за борба с фалшификациите, което установява международни стандарти върху правата на интелектуалната собственост. Съгласно настоящата версия на документа интернет доставчиците и доставчиците на услуги, които хостват съдържание (включително потребителско), ще бъдат държани отговорни за посегателства върху авторските права. Според БАСКОМ това до голяма степен ще подкопае правната сигурност на интернет посредниците.

 

През последните шест месеца Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) и останалите членове на Паневропейската ИКТ и еБизнес мрежа на Малките и средни предприятия в Европа (PIN SME) са положили активни усилия да запознаят членовете на ЕП с Декларацията срещу ACTA, за да я подкрепят. По закон, ако повече от половината представители положат подписа си под документа, това автоматично ще възпрепятства текстът на споразумението да бъде одобрен в този си вид от Европейския парламент.

Понастоящем БАСКОМ анонсира, че на 8 септември 2010 г. в Брюксел, след месеци, прекарани в осведомяване за рисковете на Търговското споразумение за борба с фалшификациите, прагът от 369 подписана членове на Европейския парламент едостигнат и декларацията  е официално приета от парламента.

Макар и не юридически обвързваща, тази декларация е много ясно и силно политическо послание срещу правната неустановеност по отношение на интернет посредниците. Дори в случай, че Европейската комисия ратифицира ACTA по време на обиколката в Токио, предвидена за края на месец септември 2010 г., текстът няма да касае страните - членкина  ЕС, освен ако не е одобрен изрично от парламента. Приемането на тази декларация показва, че парламентът не би го одобрил, ако текстът все още съдържа неоправдани задължения на доставчиците на интернет услуги и други въпроси, идентифицирани в декларацията.

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes