Мост Компютърс: Очакваме скорошен ръст на родния ИТ пазар

Октомври 15, 2010 от Александър Главчев

Положително развитие на ИТ пазара у нас за следващата година с възможност то да започне още през последните месеци на настоящата очакват от дистрибутора Мост Компютърс. Ентусиазмът обаче не трябва да бъде прекален, тъй като сегашните данни за състоянието на пазара през 2010 г.  не са никак розови – 130 млн. евро по-малко разходи за хардуер спрямо 2009-а, 50% спад при компютърните компоненти, тройно свиване при принтерите и доминираща роля на домашните потребители, формиращи 65 на сто от продажбите. Така Емил Кирилов, финансов директор на компанията,определи състоянието на българския ИТ пазар по време на традиционната есенна дилърска конференция, проведена на 2-ри и 3-ти октомври. Все пак според изследване на IDC, цитирано от Кирилов, през второто тримесечие на настоящата година, спрямо същия период на 2009-а, е отчетен 20% ръст по отношение на доставените бройки ИТ продукти за българския пазар.

 

На пръв поглед данните си противоречат, но според финансовия директор това разминаване е следсвтие на ограничения период на изследване, тъй като все пак става дума само за три месеца от година, а и началото на 2009-а бе и най-тежкият период за родния пазар.

Като евентуален предвестник на очакваното съживяване бяха определени отчетените през август и септемри съответно 10 и 15 на сто ръстове в оборота на Мост Компютърс. Все пак бе обяснено, че е твърде рано да се правят генерални изводи, поради вероятността наблюдаваният процес да е просто някакъв пик, който спокойно може да бъде последван от нов спад. Но по думите на Кирилов, имайки предвид информациите, които компанията получава от вендори, клиенти и партньори, би трябвало последното тримесечие на тази година да бъде по-силно от последните месеци на миналата.

Споменатото доминиращо положение на домашния потребителски пазар пък води след себе си сблъсък между ритейл веригите и дистрибуторския канал. „По принцип при нормално развитие на нещата веригите би трябвало да обслужват домашните потребители, а дистрибуторският канал да покрива останалата част – малкия и средния бизнес, държавните поръчки и т.н. – обясни Кирилов. – В момента на практика вторият липсва и затова всички се фокусират върху домашните потребители, откъдето идва потиворечието и оплакванията, че дистрибуторите поддържат повече веригите и по-малко канала.“

Една от най-пресните новини около компанията е увеличаването на броя на сервизните й центрове в страната, които вече са 33. Занапред се планира стартиране на онлайн сервизна поддръжка за по-големите й клиенти и добавянето на Acer към програмата „24/48“.

Acerе на първо място по доставки на мобилни компютри за първата половина на настоящата година, сподели Данаил Вълков, регионален мениджър на компанията. По думите му тайванският производител е бил номер едно и през миналата година. Според представените от Мост данни Acer е лидер на компютърния пазар (т.е. общи данни, включващи както продажбите на мобилни и настолни компютри, така и на сървъри) за второто тримесечие със 17,6% дял от общите продадени бройки. Тук обаче трябва да се отбележи, че вероятно почти всичките продажби на Acerса от преносими компютри. Затова следващата я на второ място компания – HP (17,5% пазарен дял)въпреки минималната разлика всъщност й отстъпва с доста повече по отношение на лаптопите, тъй като Hewlett-Packard продава повече настолни машини, а и е сериозен играч при сървърите. На трета и четвърта позиця с 9,2 и 9,1 на сто са съответно Toshiba и Asus.

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes