Ниски PC доставки, мъртво родени планшети

Октомври 28, 2010 от admin

По-нисък от очакваното се е оказал ръстът при доставките на персонални компютри през третата четвърт на настоящата година според анализатора IDC. Според компанията за този период са били доставени 89,7 млн. компютри, което е с 11 на сто повече от аналогичния през миналата година, но с 3 пункта по-малко,отколкото са били прогнозните очаквания.

Ситуацията в челната шестица

Лидерът на пазара Hewlett-Packard е демонстрирал най-слаби резултати, оставайки със същите нива на доставки като миналата година – 15,8 млн. компютърни системи. При наличието на по-пъргави конкуренти като Asustek и Lenovo това е довело да намаляване на дяла на HP с 2 процентни пункта, достигайки до 17,7% от общия пазар.

Acer и Dell, заемащи съответно второ и трето място по обеми на доставките, са с ръстове, по-ниски от средните за пазара. На Acer е 7% (11,6 млн. единици) и намалява дела си до 13%. Dell са отчели 9,7% увеличаване на доставките, които са достигнали до 11,1 млн единици, но са запазили 12,5-процентовия дял на компанията от световния пазар.

Доставките на Lenovo са нараснали с 32,9%, до 9,2 млн. единици, а на Asustek – с 30,5%, до 4,8 млн. компютри. Двете компании са заели съответно  четвърто и пето място. Доставките на компютри с марка Toshiba са нараснали с 14,6%, до 4,7 млн. единици –  те са на шеста позиция.

Аналитиците от IDC не са включили Apple в класацията с шестте топ производители, но съобщават, че доставките на компютри Macintosh на американския пазар са нараснали с 24,1% (осигурявайки й трето място на този пазар).

По предварителна оценка на Gartner световните продажби на персонални компютри за третата четвърт на настоящата година са се увеличили с едва 7,6 на сто, до 88,3 млн. единици, спрямо аналогичния период на миналата година. Преди това от анализаторската компания очакваха ръстът да достигне 12,7%. Според Gartner HP е намалила доставките си с половин процент, достигайки 88,3 млн. броя, а Acer с 1,7% - до 11,5 млн. Доставките на Dell са нараснали с 9,2 на сто – до 10,8 млн., на Lenovo с 33% - до 9,1 млн., Asustek с 22,5% до 4,8 млн и Toshiba с 17%, достигайки 4,7 млн. бр. доставени компютри.

Според анализатори от Gartner негативно влияние на търсенето не са икономии от страна на учащите се, подготвящи се за началото на учебната година, а новата категория компютри – планшетите, за които в момента се говори буквално отвсякъде. При това тяхното въздействие не означава непременно, че те са разграбвани от магазините. Дори напротив – доста потребители изчакват какво ново ще се появи в тази модерна категория по време на празниците или през следващата година, като по този начин отлагат покупката и на традиционна компютърна система. Естествено сред факторите няма как да бъде подминато и по-бавното възстановяване на икономиките на развитите страни – особено САЩ и Западна Европа.

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes