Новите стандарти при видеонаблюдението стимулират ръст в сектора

Октомври 7, 2010 от admin

200% ръст при цифровите системи за видеонаблюдение за трите години в периода 1010-а – 2012-а очакват специалистите от анализатора IP Video Market Info. Данните бяха публикувани от анализатора в края на миналата година.

Важно е обаче да се поясни, че това няма да се случва само заради евентуалния край на кризата, а и поради намаляване популярността на аналоговите (CCTV) решения. Според анализаторската компания,след като през 2009 г. секторът е бил белязан от сериозен спад, то през настоящата година 5 фактора ще спомогнат за неговото постепенно възстановяване. Първият е широкото навлизане на 720p (1,3-мегапикселови) камери, които вече се предлагат на адекватни цени, така че да конкурират аналоговите си събратя. Вторият се обуславя от все по-честото използване на хибридни цифрови видеорекордери, премахващи бариерите за преминаване към IP. По отношение на по-малките компании или по-дребните проекти позитивен ефект оказва т.нар. видеонаблюдение като услуга, което освен това се явява конкуренция на считаните за силни в тази ниша аналогови решения, изискващи минимално количество техника. Панорамните камери са четвъртият фактор според IP Video Market Info, тъй като имат потенциала да предложат допълнителни спестявания. Не на последно място стои и узряването на цифровите видеостандарти, което освен чисто финансовия фактор спомага и за общото опростяване на системите.

Според IP Video Market Info съчетаването на SaaS модела и видеонаблюдението има потенциала да направи тази дейност по-евтина и лесна за внедряване и употреба поради две причини. На първо място от анализатора посочват, че очакват този модел да преначертае видеонаблюдението при домашните потребители и дребните бизнеси. Това е особено очевидно особено когато една подобна инсталация се използва за охрана. И второ – т.нар. VSaaS (Video Surveillance as a Service) ще принуди класическите доставчици да подобрят допълнително своите предложения.

Всъщност редно е да се отбележи, че описваният модел е само част от цяла плеяда VaaS решения, които все повече компании по света започват да предлагат. Дали поради относителната младост на термини като споменатия VSaaS, както и HVaaS (Hosted Video as a Service) или MVaaS (Managed Video as a Service) или по-специфичната им употреба те лесно могат да бъдат объркани.

 

Три основни тенденции

 

В средата на тази година IP Video Market Info публикува изследване на пазара за първата половина на 2010-а. В него анализаторите от компанията отчитат 3 тенденции, които в най-голяма степен са били наблюдавани в течение на месеците.

На първо място те отчитат ускорено преминаване към IP-базирани системи. Доставчиците на такива решения са увеличили рязко продажбите си, а тези, предлагащи аналогово оборудване, са разширили значително цифровите си предложения.

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes