Някои предизвикателства при виртуализацията на мрежите

Октомври 6, 2010 от admin

Виртуализацията на ИТ ресурсите е тема, която все още навлиза в полезрението на българските фирми. Предпазливостта им е продиктувана от онзи стар обичай, при който винаги се изчаква първо някой да „изгърми” (или пък обратното - да остане доволен) и чак тогава да започне да се оглежда за доставчици, които да внедряват новата технология.

Газификацията на жилищата може да послужи като добър пример за този процес – обикновено първо се изчаква комшията да пусне първи газ в дома си, да се види какви са му ползите, какви сметки плаща и колко му струва поддръжката. Чак след това, ако резултатът е положителен, се започва с газифицирането на собственото жилище. Има и друго – колкото повече хора си пуснат газ, толкова по-евтина би трябвало да става услугата, а и поддръжката на газовата инсталация.

Така е и при виртуализацията като цяло - изчакването е почти задължително за повечето родни фирми, които са вперили поглед в пионерите в областта, гледайки как те се справят с „несгодите”. Оттук могат да се извадят и доста интересни заключения относно това кога е най-удачният момент да бъде възприета дадена технология. Тъй като цената на всяко технологично решение е в пряка зависимост от това доколко е търсено, то може да се каже, че закупуването му в периодите преди резкия възход или веднага след него са най-удачни. Разбира се, човек трябва да има доста набито око за конкретната област, за да може да определи дали сега навлизащата технология има бъдеще или дали изпадащата просто има нужда от малко доработка.

Виртуализацията „изпадна” от миналогодишнотопърво място сред топ технологиите до на пръв поглед незавидното предпоследно за 2010-а(според Gartner). Но това е само на пръв поглед. Така наречениятHype Cycle при компютърните технологииможе да опише всякаеднанавлизаща технология, отчитайки първоначалния интерес към нея, характеризиращ се с висок ръст както по отношение на продажбите, така и при цените. На върха на популярността й обаче се случва нещо доста интересно–оказва се, че при всяка нова технология все още има какво да се пипа и подобрява и реалните ползи за бизнеса всъщност не са чак толкова много, колкотоги е описвала рекламната машина. И поради това следва стремителен спад в търсенето й. Ако обаче технологията все пак бъде усъвършенствана, я очаква нов, по-бавен, но и по-постоянен подем във времето.  

В глобален мащабнемалъкброй малки и големи компании активно внедряват виртуализиращите технологии, но и много продължават дагиследят, изчаквайки да видят докъде ще стигнат те в развитието сиили колко ще им струва. И тук естествено идва

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes