Сиско: Светът ще става все по-приветлив за малките предприятия

Октомври 11, 2010 от admin

Четири са основните сценарии за развитието на интернет през следващите 15 години, в зависимост от фактори като развитието на широколентовите връзки, търсенето на устройства и хода на технологичното развитие. Те са засегнати в доклада на мрежовия гигант Сиско и Monitor Group’s Global Business Network. Според Енрике Руеда-Сабатер, старши директор „Стратегия и икономика” на Сиско за развиващите се пазари, който гостува в България по повод тазгодишното традиционно Сиско Експо, компаниите трябва да се подготвят за бъдещето, проигравайки всеки един от сценариите поотделно и съставяйки бизнес плановете си така, че те да бъдат устойчиви независимо от вариациите, които може да предложи развитието на световната мрежа.

Първият сценарий е кръстен „Променливи граници” (Fluid frontiers). Това е свят, в който интернет е широко разпространен. Благодарение на развитието на технологиите разходите за поддръжка на свързаност и прилежащите устройства стават все по-малко, а предприемачеството, както и конкуренцията, налагат разработването на нови услуги.

„Несигурен растеж” (Insecure growth) е вторият сценарий и той предполага относителна независимост на потребителите (били те частни лица или бизнес) от интернет. В него непрестанните кибератаки, подтиквани от най-разнообразни подбуди, не се поддават на превантивните мерки на правителства и международни органи. И поради това се появяват нови частни мрежи, но те са скъпи.

Третата възможност според доклада се нарича „Не отговаря на обещаното” (Short of promise). В него икономическата криза e взела своя дан от развитието на Мрежата, технологиите не предлагат революционни решения, а протекционистката политика в отговор на икономическата нестабилност прави положението още по-лошо.

„Пръскане по шевовете” (Bursting at the seams), четвъртият сценарий, представлява свят, в който интернет става жертва на собствения си успех. Търсенето на IP-базирани услуги е безкрайно, но ограниченият капацитет и запушванията на трасетата понякога ще създават пропаст между очакванията и реалното използване на интернет.

След презентацията си Енрике Руеда-Сабатер се съгласи да отговори на няколко въпроса за читателите на itFORUM, описвайки как трябва да се използват представените сценарии и какво е мястото на малките и средните предприятия в утрешният свят, доминиран в по-голяма или по-малка степен от световната мрежа.

 

Тази година Сиско Експо поставя акцент върху бъдещето. Как ще коментирате контраста, който се получава между него и тежката ситуация, в която все още се намират компаниите? Много от тях се притесняват за оцеляването си в момента…

 

Смятам, че именно периодите на криза, както и сега, когато излизаме от настоящата, са времето, когато трябва да се гледа напред. Защото именно сега те трябва да взимат решения и да възобновяват инвестиции, а за бъдещето определено трябва да се инвестира. И имайки предвид все още неясната ситуация, планирането става още по-сложно. Ето ние например говорим за четири възможни сценария. Най-добрият случай е компаниите да разполагат със стратегии, които да са достатъчно стабилни, независимо от това какво ще им донесе бъдещето. За това обаче е необходимо да се проведе тестване. Нещо като аеродинамичен тунел за бизнес стратегии.

 

Къде е мястото на малките и средните предприятия в бъдещето, което чертае Сиско?

 

Независимо кой от четирите сценария се случи в бъдеще говорим за много повече свързаност, отколкото имаме в момента. А един по-добре свързан свят е и по-благоприятна среда за малките и средните организации, защото той предполага много по-ниски транзакционни разходи, което повишава потенциала на споменатите бизнеси. Смятам, че занапред светът ще става все по-приветлив за малките предприятия. Ето например Сиско работи с партньори, много от които са малки и средни по размер фирми. В тях е надеждата ни да разпространяваме продуктите си в сегменти, където засега нямаме особено голямо проникване.

 

По време на презентацията си споделихте, че очаквате добро развитие на България занапред. Кои според вас са основните фактори за това? Може би доброто ниво на широколентовия достъп?

 

Не само. Дори мисля, че широколентовият достъп сам по себе си е индикатор за това, че хората тук са осъзнали потенциала на свързаността. И доколкото разбирам, за наличието на добри връзки, поне в София, са отговорни именно малки и средни по размер компании – визионери. За мен това е най-добрият индикатор, че средата е плодородна и динамична и има разбиране, че мрежите са ключов фактор за в бъдеще. Тук не говоря само за статистики и проникване, а и за начина, по който сте сигнали до сегашната ситуация.

 

Смятате ли, че е възможно след години да се окаже, че повече от един от споменатите сценарии са се сбъднали в различни части на света?

 

Абсолютно. Това е добър начин за употреба на сценариите. Вместо да мислим за четири възможни свята, може би е по-добре да си представяме един, съставен от различни части от всеки сценарий. Но при подготовката и тестването на различните стратегии мисля, че за компаниите е по-добре да преминат и да обмислят всяка една възможност поотделно. Така те ще са готови за всякакви възможни комбинации.

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes