Сториджът като услуга ще изпревари традиционните архитектури за съхранение

Октомври 6, 2010 от admin

Съхраняването на големи количества информация в локална мрежа (Local Area Network- LAN) е скъпо начинание.Необходимите устройства за това - файлови сървъри, Storage area network (SAN), Network-attached storage(NAS)и т.н. - осигуряват добра производителност и капацитет, но въпреки това си имат и своите недостатъци.  Те са скъпи, имат известни ограничения при ъпгрейда, изискват системи за архивиране и възстановяване, трябва да бъдат разположени някъде физически, нуждаят се от персонал, който да ги администрира, консумират значително количество енергия.

Технологичното развитие в сторидж и мрежовата индустрия предложи един нов подход най-ценният актив на компаниите да бъде съхраняван посредством един по-евтин и лесен начин. Доставчиците, които започнаха да експлоатират концепцията cloud computing, предлагат като услуга съхраняването на почти неограничено количество фирмени данни в отдалечени сторидж центрове, които те самите стопанисват. Данните, които съхраняват, могат да бъдат достъпвани през публичната интернет мрежа или през WAN (WideArea Network) и VPN (Virtual Private Network) мрежа.Икономиите за клиентите идват най-вече от мащаба на сторидж центровете на доставчиците. Това им позволява те да предлагат един значително по-евтин продукт, който решава проблемите на конвенционалните методи за съхранение и изглежда атрактивен за компаниите с малък и среден размер, които нямат (а често не искат и да имат) необходимото ноу-хау, средства и персонал за поддържане на подобна дейност.

Естеството на днешния бизнес и новите начини на работа в информационната ера изсикват непрекъснато събиране и обработване на информация и в това отношение разликата между големите и малките фирми вече не е чак толкова голяма – тоест трупането на информация продължава за всички без изключение. А тя може да идва отвсякъде и дори ако бъде подлагана на анализ и синтез със специализиран софтуер, нейният обем да нараства още по-бързо.

Ако не днес, то скоро,, нуждата от оптимални методи за съхранение и защита на информацията ще се увеличава, а прогнозите са, че сториджът като услуга ще изпревари традиционните архитектури за съхранение, защото се явява добра алтернатива от гледна точка на разходите. Тойосигурява защита и възстановяване на информацията, дългосрочното й съхранение и непрекъсваемост на бизнеса. Освен това в по-дългосрочен план е предвестник на съхранението и изчислението в облака (Cloud computing). Идеята на новия модел е, че срещу месечен наем, съпоставим със сметката за ток, фирмитеполучават нужното имкачество и защита натехнитеданни.

Това, разбира се, най-добре би се постигнало, след като доставчикът на сторидж услугата предварително бъде проучен. Все пак Мрежата е място, което пази известна степен на анонимност и не се знае какво всъщност стои зад рекламните послания. Едва ли някоя фирма желае данните й да се съхраняват на някакъв Линукс сървър в нечий домашен хол.

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes