10 мита за виртуализирането на критични бизнес приложения

Март 21, 2012 от Благой Благоев

Въпреки че виртуализацията донесе положителни ефекти за ИТ системите на организациите през последното десетилетие, все още е налице значителен скептицизъм, особено когато става дума за консолидиране на бизнес приложения. Разбира се, виртуализационните платформи имат своите особености и слабости, но в голяма степен „детските болести“ в областта са вече изживени. Ето няколко мита за виртуализирането на критични бизнес приложения и истините, които стоят зад тях.

 

Мит 1: Ако приложенията са тясно свързани с конкретен хардуер, то смяната на платформата ще е мащабно начинание.

Истината: Виртуализацията е нещо съвсем различно от смяната на цялата платформа. Тъй като една виртуална машина включва в себе си както операционната система, така и приложението, то една такава стъпка е и много по-лесна. Докато при инфраструктурата обикновено се налага да се ползват най-добрите практики, на ниво приложения обикновено не се налага правенето на промени.

Мит 2: Няма смисъл да се виртуализира, тъй като по-старите приложения така или иначе не са проектирани да ползват предимствата на „облачната“ среда.

Истината: Виртуализацията добавя някои клауд предимства и за старите приложения, доставяйки скалируемост и високи нива на достъпност и осигуряване, както и автоматизирано аварийно възстановяване на ниво инфраструктура. Времето за реакция в такива ситуации обикновено е максимум няколко минути. Все пак става дума за копиране и стартиране на виртуални машини, а не на физически сървъри.

Мит 3: Сегашното поколение x86 хардуер не е достатъчно еластично за повечето бизнес критични приложения и системи.

Истината: При виртуализацията се създава още едно допълнително ниво на абстрактност, което е проектирано така, че да толерира недостатъците на стоящия отдолу хардуер. Тъй като виртуализацията освобождава приложенията от хардуера и благодарение на устойчивостта на една виртуализирана среда на откази, гъвкавостта, достъпостта и производителността на системите като цяло се повишават.

Мит 4: Спестяванията от хардуер не оправдават риска по отношение на бизнес приложенията при тяхното виртуализиране.

Истината: Виртуализацията не означава само намаляване на разходите. Тя също помага за подобряване на общото качество на услугата, като позволява на приложенията да се мащабират в зависимост от моментната необходимост. Благодарение на това бързодействието и надеждността не зависят от натоварването. Всъщност именно възможността за автоматично възстановяване в случай на проблем е и сред основните причини много организации да виртуализират своите най-важни приложения. Според изследвания компаниите, които са виртуализирали своите приложения, докладват повече от 60 на сто подобрение по отношение на непрекъсваемостта на бизнеса (Business Continuity), сигурността, спазването на процедури и цялостното качество на услугата.

Мит 5: Ако приложенията работят върху споделени ресурси, налице е риск от загуба на контрол и доверие в това, как работят приложенията.

Истината: Много компании, собственици на бизнес приложения,  всъщност предпочитат виртуализацията, тъй като тя им позволява по-добра скалируемост, мигриране на активни потоци от данни и бърза доставка на нови промени в приложенята в рамките на минути. Също така механизмите за контрол позволяват на ИТ да управлява заделените за дадено приложение ресурси – изчислителна мощ, твърди дискове и оперативна памет, и да гарантира, че различните приложения няма да си пречат.

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes