2013: Реални облаци и размиване на понятията

Юни 18, 2013 от Благой Благоев

2013-та е годината, в която облачните услуги ще се превърнат в пълноценни бизнес инструменти, смята анализаторът от Forrester Research Джеймс Стейтън. В своите предвиждания за облачните предложения за настоящата година той говори за интегриране на тези решения във формалните ИТ портфолиа от услуги, използвани от компаниите. Според него сега е годината, в която „най-после ще спрем да казваме, че всичко ще отиде в „облака”, а ще добием реална представа кое пасва и кое не на тази среда”. Специалисти от IDC пък предупреждават за бъдещ недостиг на работна сила и таланти, които да движат иновациите, което в крайна сметка може да се отрази върху възприемането на нови технологии от страна на бизнеса.
 
Въпреки оптимистичната си прогноза обаче Джеймс Стейтън предупреждава, че в момента
 
Над 70% от „частните облаци“ всъщност не са никакви облаци.
 
Според него именно това, което той нарича cloud-washing, се очаква да изчезне през настоящата година. Ако дадена компания разполага с виртуализиран център, уеб портал, чрез който бизнес потребителите достъпват виртуални машини и система за следене на използваните ресурси, то всичко това... все още не прави цялото решение „частен облак“.
Според Стейтън линията, разделяща виртуализираната среда от частния облак, е доста размита. За да може обаче едно решение да се нарича именно клауд, то трябва да има следните характеристики:
 
  • Възможност за самообслужване от страна на потребителите;
  • Широки възможности за достъп до ресурсите;
  • Споделяне на използваните ресурси;
  • Възможност за еластично скалиране;
  • Отчитане на използваните ресурси.
Според анализатора, ако в дадено решение  липсват една или няколко от тези характеристики, то то не може да се нарича облачно. По думите му това е голям проблем, тъй като по този начин ИТ отделите създават нереалистични очаквания у потребителите. Тяхното последващо разочарование, след като открият, че не могат сами да добавят необходимите им ресурси, означава, че следващия път те просто ще потърсят друг доставчик.
Защо обаче изобщо се получава горната ситуация? Стейтън споделя, че според него ИТ администраторите се страхуват от облачните решения, тъй като те дават на потребителя възможност да се обслужва сам.
 
По-голям ефект за малките компании
 
Малките бизнеси, които използват клауд решения, имат много повече шансове да увеличат оборотите си, според австралийския доставчик на услуги MYOB. В началото на годината компанията е провела проучване сред над 1000 малки и средни предприятия, според което около 16 на сто от по-малките по размер организации използват  клауд услуги, но при тях вероятността за увеличаване на оборота е с внушителните 106% повече. През миналата 2012-та година компаниите, които са използвали клауд решения, според MYOB, са били 14 на сто, а вероятността за ръст през месец юли е била едва 53%.
 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes