3-D Secure подобрява сигурността на кредитните карти

Февруари 26, 2014 от itFORUM

Отговор на специалистите на БОРИКА – БАНКСЕРВИЗ по повод излезлите в пресата публикации, че се „източват“ кредитни карти през офшорни уебсайтове („Апаши точат сметки със снимка на карта“) и как, като потребители можем да се защитим:
 
 
Всяка кредитна карта притежава уникален номер и CVV код (на нейния гръб), които картодържателите не трябва да споделят с никой, защото се ползват при онлайн пазаруване. Фактът, че са написани върху картата, обаче ги прави лесна плячка за измамниците. 
 
3-D Secure е XML-базиран протокол, чиято цел е да надгради съществуващите механизми за сигурност при покупка в интернет. Протоколът е разработен от VISA, като в последствие е приет от MasterCard, American Express и JCB International. Накратко, 3-D Secure схемата добавя допълнителна автентификация с парола при онлайн плащане. За съжаление, 3-D Secure не е реализиран при всички онлайн търговци. За да разберете дали търговецът е регистриран, трябва да има знак Verified by Visa, MasterCard SecureCode, J/Secure и American Express SafeKey.
 
Картодържателите трябва да знаят, че по презумпция тяхната карта не е регистрирана по 3-D Secure. За да я регистрират и ползват по този начин е необходимо да се свържат със своята банка. Регистрирането може да стане по няколко начина:
 
  • Онлайн;
  • На банкомат;
  • В клон на банката;
3D Secure не решава изцяло проблемите, свързани с кражбата на данни за кредитна карта, но има едно основно предимство и то е, че според правилата на VISA и MasterCard за регистрираните картодържатели, при оспорване на плащане към търговец, който не е 3-D Secure (например офшорни уебсайтове за източване на средства), то спорът се решава в полза на картодържателя. Това означава, че ако Ви „източат“ парите през офшорни уеб сайтове, а Вие сте регистрирани по 3-D Secure, то ще можете лесно и ефективно да оспорите кражбата и да получите обратно средствата си.
 
Броят на българските търговците, поддържащи услугата 3-D Secure, дефинирани в системата на БОРИКА-БАНКСЕРВИЗ, към момента е около 1000 и непрекъснато расте. За включването на търговец в услугата 3-D Secure следва той да се обърне към обслужващата го банка, за да му бъде предоставена информация относно стъпките и  техническите изисквания, необходими за регистрацията, както и за финансовите условия на банката.
 
Ползите за търговеца са, че при оспорване на плащане на транзакции, извършени от картодържатели, които не са регистрирани за услугата 3-D Secure, то спорът се решава в полза на 3D-търговеца, според правилата на Visa и MasterCard.
Съвет на специалистите на  БОРИКА – БАНКСЕРВИЗ е картодъжателите да се свържат със своите банки и да регистрират своите кредитни карти по 3-D Secure.
 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes