57% българските родители вярват, че компютърната грамотност ще допринесе за професионалните постижения на техните деца

Май 17, 2011 от itFORUM

Intel обяви резултатите от проучването “На „ти” ли са с компютрите българските родители”, проведено в национален мащаб, за да идентифицира до каква степен родителите в страната разбират и използват технологиите в своя полза и в полза на своите деца. Проучването, което беше поръчано от Intel и проведено от Akademika.bgсред 500 родители с едно до четири деца на възраст до 18 години от трите най-големи града в България – София, Пловдив и Варна.

 

Според резултатите от изследването, достъпът на българските деца до компютри е на добро ниво , като близо половината (49,8%) от тях използват семейния настолен компютър. 31,8% от децата използват семейния лаптоп, а 18,4% притежават собствен настолен компютър, а други 32,2% са горди собственици на лаптоп, като едва 4,6% от децата нямат достъп до компютър в дома си.

Като цяло българските родители смятат, че децата трябва да получат достъп до компютър на възраст между 9 и 12 г., (според 36,8% от анкетираните), а според 36% от интервюираните родители – на възраст между 5 и 8 г. Според 16% от родителите, на децата трябва да бъде осигурен компютър дори преди 5 годишна възраст, според 9,4% това трябва да се случи след навършването на 13, а 1,8% от българските родители смятат, че децата не бива да имат достъп до компютри.

От друга страна, 42,4% от респондентите заявяват, че е много важно децата да се научат да работят с компютри, и само според 3,8% от запитаните компютърната грамотност изобщо не е важна. Тези отговори са тясно свързани с перспективите за професионална реализация на децата – 57,4% от родителите вярват, че компютърната грамотност ще помогне за професионалната реализация на техните деца, според 36,4% това ще им помогне до известна степен, а 6% са твърдо убедени, че компютърната грамотност няма да е от полза за професионалната реализация на техните деца.

“Радвам се, че в България има общо убеждение в многобройните ползи на компютърната грамотност като фактор за конкурентоспособността на пазара на труда. Положителните отговори на българските родители до голяма степен съвпадат с мнението на учителите, изразено в в нашето “Teachers’ Survey” проучване, което проведохме преди повече от година в страните от Източна Европа, Близкия Изток и Африка, включително и в България. Според мнението на 99% от всички български учители, компютърната грамотност много по-добре подготвя техните ученици за присъединяването им към пазара на труда,” коментира Мануела Опришан, Intel PR мениджър Централна и Източна Европа.

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes