9,2 млрд. долара е SaaS пазарът през 2010-а

Декември 14, 2010 от Александър Главчев

С 15,7% е нараснал SaaS пазарът през 2010-а, спрямо миналата година. През следващата пък се очаква още 16,7-процентов ръст.

Според Gartner водещи сегменти при софтуера като услуга са решенията за комуникации и взаимодействие и платформите за връзки с клиенти.

Обемът на световния пазар на софтуера като услуга (SaaS) е бил 7,9 млрд. долара през 2009-а. През настоящата година той е нараснал с 15,7%, достигайки 9,2 млрд. долара, съобщава Gartner. Според анализатора през 2011-а обемът на този пазар ще достигне 10,7 млрд., което е с 16,2 на сто повече от тази година.

По думите на специалисти от компанията с развитието на клауд технологиите въпросите около безопасността на SaaS модела, времето на изчакване и качеството на услугата, предлагана от съответния доставчик, постепенно остават в миналото. Този начин за доставка на софтуер бива избиран все по-често за решаване на все повече задачи.

Анализаторите също така отбелязват ръста при броя сключени договори за доставка на SaaS, в рамките на които понякога десетки хиляди служители преминават на новата технология.

Корпоративните решения под наем за съдържание, комуникации и взаимодействие (Content, Communications and Collaboration - CCC) продължават да оглавяват пазара като за 2010-а се очаква в тази област да бъдат реализирани печалби от около 2,9 млрд. долара. На второ място са CRM платформите – 2,6 млрд. долара.

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes