Александър Александров, HP Networking: Концепцията, че компаниите трябва да работят само с един мрежов доставчик, е остаряла

Октомври 31, 2011 от itFORUM

HP прави поредна сериозна заявка за участие на мрежовия пазар у нас. След закупуването на 3COM през 2010-аи инвестициите в развойна дейност през изтеклата година компанията представя нови решения за конвергентна инфраструктура за центрове за данни, допълвайки богатото портфолио в областта на сървърите и съхранението на данни с мрежови архитектури от следващо поколение. Преди година HP направи исериозна инвестиция в мрежовия си бизнес в България – тя сформира екип, който да отговаря за мрежовия бизнес на производителя у нас. За плановете за развитие на компанията разказва Александър Александров, мениджър „Бизнес развитие” в HP Networking.

 

Г-н Александров, каква е посоката, в която HP се развива, за да може успешно да се намеси в глобалния пазар на мрежови решения?

„Да се намеси” едва ли е точният термин, когато се отнася за най-голямата технологична компания в света и втория по големина доставчик на активно оборудване в LAN сегмента (според изследването 2011 Gartner Enterprise LAN Magic Quadrant). Пряк резулатат от инвестициите на HP в мрежови технологии е, че според анализаторите на пазара вече съществува реална алтернатива. От друга страна, водещите конкуренти са притиснати, принудени са да режат ресурси и да поевтиняват максимално процесите си. Все по-нарастващ сегмент от клиентите, проявява интерес да допусне и втори доставчик в мрежата си. Доказа се, че не е вярна парадигмата, според която компаниите трябва да имат само един производител на мрежово оборудване и че това е най-ефективно от икономическа и технологична гледна точка. Преди около година Gartner публикува анализ (публично достъпен в интернет), с който на база итерации с хиляди крайни клиенти и специализирани изследвания опроверга тази теза. Според анализатора, препоръчително е да има минимум двама доставчици в мрежата, като икономията на средства в рамките на 5 години варира между 15 и 25%. Разликата в размера на икономията при отделните клиенти идва от факта, че голяма част от тях вече са инвестирали в един-единствен производител и използват в мрежите си проприетари технологии – колкото по-обвързани са, толкова по силна е „гравитацията”, която ги задържа в полета им към икономии. Затова иколегите от HP Technology Services от няколко месеца предлагат на пазара  стандартизирана услуга, която да се справи с този проблем. Наречена е HP Networking Open Standards Readiness Assessment Service и предлага анализ на съществуващата мрежа и план как би могла да се отвори тя – т.е. как да се заобиколят и подменят с общоприети стандарти проприетари технологиите, така че да може да бъде допуснат втори и трети производител в мрежата при гарантирана непрекъсваемост на операциите и бизнес процесите. Освен чисто технологичната част, в документите за крайните клиенти обикновено се прави и финансов анализ колко би струвала евентуалната миграция към отворени стандарти, както и колко би струвало запазването на статуквото. Това е стандартизирана услуга и е налична в целия свят, така че българските ни клиенти могат спокойно да се обръщат за нея към нас и партньорите ни.

Втората стандартизирана услуга, която обикновенно се поръчва в комплект с гореописаната, е наречена IPv6 Foundational Network Readiness Assessment. Клиентите са наясно, че отварянето на мрежите им за алтернативни доставчици, освен че ще създаде конкуренция и ще намали цената на придобиване на мрежовата инфраструктура, ще струва инвестиции и подмяна на елементите от мрежата, които не са в състояние да поддържат отворени стандарти. И тъй като адресите от IPv4 пространството на практика вече са изчерпани, доста компании в мометна започнаха да обмислят какво трябва да направят, за да могат, когато започнат да внасят промени в мрежите си, да се подготвят и за миграция към IPv6. Целта на услугата е да бъдат идентифицирани онези компоненти на мрежата, които са или не са готови за IPv6. Например кои просто трябва да бъдат пренастроени и кои да бъдат физически подменени. Доста от стандартните 10/100 офис бяха инсталирани 1-2 години преди кризата и към момента не поддържат IPv6. Те са близо до края на използваемия си технологичен живот и реално трябва да се подменят.

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes