Алтернативи при охлаждането на дейтацентрове обещават икономии

Януари 3, 2010 от itFORUM

Консорциумът The Green Grid пусна в обръщение безплатен онлайн калкулатор, за да помогне на мениджърите на дейтацентрове да оценят възможностите за екологично охлаждане на техниката в различни части на Европа.

 

Интструментът, и вървящите в комплект с него карти, помагат да се определи какви за са възможностите за охлаждане на дейтацентровете, чрез използване на въздух и вода от природата. Потребителите посочват държавата и града (за България са налични София, Варна, Пловдив и Бургас) и различни променливи, като цена на електроенергията, колко потребява техниката и др. и като резултат програмата изчислява възможностите за спестяване. От The Green Grid дават пример с дейта център, потреббяващ 1 гигават електроенергия, намиращ се в Лутън, Великобритания и плащащ 13,6 евроцента за киловатчас може да спести около 340 хил. евро годишно, ако използва възможностите за охлаждане с въздух отвън.

Калкулаторът е базиран върху почасови данни от 608 метеорологични станции из цяла Европа, събрани в периода 1999-2008 година. По-рано през 2009-та подобни инструменти бяха пуснати и за Северна Америка и Япония.

„Дейтацентровете с увеличаващо се натоварване изискват все повече енергия за охлаждане на техниката – споделя Вик Смит, представител на Dell и техническия екип на The Green Grid за региона EMEA – Така че намирането на възможности за редуцирането й е важно не само за организациите, които нямат възможността да строят нови сгради за целта, но и за онези, които просто желаят да спестят.” По думите му през голяма част от годината въздухът извън центровете за данни може да е по-хладен, отколкото този вътре и инструментът, разработен от консорциума, помага да се определи какви ползи могат да се извадят от тази температурна разлика.

Охлаждането чрез използването на външни въздух и/или вода е възможност за реализиране на спестявания, която набира все повече популярност сред мениджърите. Например нова лаборатория за данни на Microsoft в Редмънд използва въздух за охлаждане през около 95% от времето. През лятото пък от Google обявиха, че смятат да се възползват от подобен екологичен метод за свой дейтацентър в Белгия.

Според специалисти този и други методи за спестяване на енергия ще стават все по-важни за индустрията за в бъдеще, когато се очаква центровете за данни да попаднат под ударите на законите за редуциране на емисиите.

The Green Grid е глобален консорциум от ИТ комании и професионалисти, търсещи начини за подобряване на енергийната ефективност на дейта центровете и бизнес компютърните системи.

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes