Атос работи по Helix Nebula - паневропейската платформа за облачни услуги

Март 7, 2012 от itFORUM

Атос, в консорциум с водещи европейски технологични компании, ще създаде европейска платформа за облачни услуги, която ще се използва от три от най-големите европейски центрове за изследвания - Европейската организация за ядрени изследвания (CERN), Европейската космическа агенция ( ESA) и Европейската лаборатория по молекулярна биология (EMBL).

 

Платформата, наречена Helix Nebula, ще стартира с двугодишна пилотна фаза, през която ще се осъществят три проекта на CERN, ESA и EMBL. След приключване на първоначалния етап платформата ще бъде достъпна за държавни институции и бизнес организации. „Създаването на новата паневропейска платформа е пример за потенциала на публично-частните партньорства и модел за успешната съвместна работа между бизнес, академични среди и публичен сектор. За Атос, като европейски лидер при доставката на облачни услуги, е изключителна чест да бъдем част от този проект, защото той напълно отговаря на ИТ приоритетите на Европейската Комисия и ще спомогне за развитието на науката и технологиите в Европа,” коментира Веска Давидова, управител на Атос България. Сред трите проекта при старта на Helix Nebula са проучванията на Европейската организация за ядрени изследвания (CERN). С новата облачна платформа CERN ще имат достъп до по-голям изчислителен капацитет, благодарение на който учените ще могат да обработват огромното количество данни, акумулирани при експериментите в Големия Адронен Колайдер. Другият пилотен проект е на Европейската лаборатория по молекулярна биология и цели да улесни анализа на големи геноми при бозайниците. Третият проект е на Европейската космическа агенция и включва създаването на платформа за наблюдение и изследване на земетресения и вулкани.

Сред партньорите в новото начинание освен Атос са SAP, Capgemini, CloudSigma, Interoute, Logica, Orange Business Services, SixSq, Telefonica, Terradue, Thales, The Server Labs и T‐Systems, както и Cloud Security Alliance, проектът OpenNebula и European Grid Infrastructure (EGI.eu).

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes