Атос внедри първите електронни гишета за граничен контрол в България

Август 28, 2012 от itFORUM

Aтос България внедри електронни  гишета за автоматизиран граничен контрол на Терминал 2, летище София. Проектът е реализиран за 87 дни от българския екип на технологичната компания и е със сериозна значимост за страната ни като поставя България сред държавите с висока сигурност на въздушните граници в Европа. Инсталирането на електронните гишета на летище София е потвърждение за ангажимента на страната ни към изискванията за присъединяване към Шенгенското споразумение. Автоматизираните гишета дават възможност за ускорено преминаване през паспортен контрол и улесняват пътуващите през терминала.

 

В официалното откриване участваха Цветан Цветанов, заместник министър-председател и министър на вътрешните работи, Захарин Пенов, директор на Главна дирекция „Гранична полиция” към МВР и Веска Давидова, управител на Атос България.

Изградената система дава възможност за преминаване на всички пълнолетни пристигащи на летище София, които притежават електронно читаеми документи за пътуване и са граждани на Европейския съюз, Европейскoтo икономическо пространство и конфедерация Швейцария. Електронните гишета осигуряват най-висок контрол и сигурност на проверка чрез сканиране на документа. Те гарантират сигурна проверка на пристигащите в България посредством лицево разпознаване и сравняване на пръстови отпечатъци. Преминаването на един пътник през електронно гише отнема 25 секунди и всичките четири гишета работят денонощно.

Проектът е финансиран със средства от Фонда за външни граници на Европейския съюз с възложител Дирекция „Международни проекти” към Министерство на вътрешните работи и бенефициент Главна дирекция „Гранична полиция”.

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes