Аутсорсинг индустрията е алтернатива за 30 000 безработни

Декември 4, 2013 от itFORUM

Около 30 000 са безработните образовани млади хора на възраст между 19 и 35 години в гр. София без студентите, става ясно от 
изследване на агенцията за пазарни проучвания Pragmatica, възложено й от Българска аутсорсинг асоциация (БАА). Половината от всичките 341 000 души със средно и по-високо образование в споменатата възрастова граница и живеещи в столицата владеят поне един език, като преобладаващо (около 70%) това е английски. 75 000 млади хора знаят два чужди езика, а 18 000 - повече от два.
 
Въз основа на данните от проучването, Българска аутсорсинг асоциация счита, че около 88 000 младежи в гр. София са с подходящи умения за работа в аутсорсинг индустрията и броят на заетите в нея може да нарастне 4 пъти в рамките на 3-4 години. В подкрепа на това е и изводът, че 57,5% от младите хора не работят по специалността придобита по време на образованието им, както сочи изследването. „Развитието на аутсорсинг индустрията е приоритетно за икономиката ни и сериозна алтернатива за намаляване на младежката безработица не само в София, но и в страната ни като цяло.”, коментира Стефан Бумов, председател на БАА. 
 
За да стимулира младите хора да избират аутсорсинг компаниите за старт на своето професионално и кариерно развитие, от Асоциацията планират множество инициативи за популяризиране на възможностите, които индустрията предлага, както и да продължат да подпомагат университетите в страната в адаптирането на учебните програми с оглед придобиването и развитието на качества, умения и знания, които да подготвят студентите за работа в аутсорсинг компаниите. Високият процент на младежи владеещи чужди езици е един от основните фактори, които правят аутсорсинг индустрията в България изключително привлекателна за чуждестранни инвестиции в сектора. В тази връзка БАА ще предостави на държавата данните от изследването, така че заинтересованите институции да ги използват при маркетирането на страната пред евентуални инвеститори в чужбина. 
 
От Асоциацията обявиха също, че предстои аналогични проучвания да бъдат направени в Пловдив и Велико Търново, за да се допълва информацията относно наличието на кадрови потенциал за аутсорсинг индустрията в страната ни.
 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes