Аутсорсинг индустрията вече има своя асоциация

Ноември 27, 2012 от Александър Главчев

Аутсорсинг индустрията в България има вече своя представителна асоциация. БАА е първата българска бизнес асоциация в сектора на изнесените услуги в областта на икономиката на знанието – бизнес и ИТ процеси и такива, свързани с анализ и обработка на информация и управление на човешките ресурси. Нейни учредители са: AII Data Processing, Atos Bulgaria, Bulpros, Coca-Cola Hellenic IТ Services и Sofica Group. Асоциацията води и разговори за членство с други компании в сектора като Hewlett-Packard, Siemens Enterprise Communications Service Centre и Sutherland Global Services.

 

БАА е браншова организация, която цели да обедини интересите на всички компании, които предоставят изнесени и аутсорсинг услуги, като повиши конкурентостта на средата и създаде допълнителни условия за повишаване на чуждестранните инвестиции в сектора.

„Считаме, че настоящата икономическа ситуация налага обединени усилия на бизнес и държавни институции за привличане на повече инвестиции в аутсорсинг сектора в България – сподели Стефан Бумов, председател на БАА. – Това е предпоставка за развитие на една от приоритетните индустрии за икономиката ни и сериозна възможност за намаляване на младежката безработица в страната ни.”

„Организацията трябва да бъде форматът и трибуната, от която да се чуват и да бъдат адресирани проблемите на бранша”, каза още Бумов, председател на БАА и изпълнителен директор на Sofica Group. Водят се преговори и с други компании за присъединяване към асоциацията, като според Бумов може да се твърди, че в момента БАА представлява половината от бранша в страната.

„Ние искаме България да се върне там, където й е мястото, а именно в топ 10 сред дестинациите в световен мащаб като атрактивност – сподели Бумов. – Преди няколко години ние бяхме на завидната 9-та позиция в световен мащаб.” Според него, за да се случи това индексът на страната трябва да порасне с по-малко от 10%. Въпросният индекс се формира на базата на три комплексни фактора – атрактивност на бизнес средата, наличието и качеството на човешкия ресурс и финансовата атрактивност.

Предизвикателствата

Един от най-сериозните проблеми пред аутсорсинг индустрията, който важи за цяла Европа е младежката безработица. Според доклад на Eurofound почти 24,6% от младежите между 15 и 29 г. в България са безработни. Този факт е довел до загуби между 2,4 и 2,6 млрд. лв. или между 3 и 3,5% от БВП на България през 2011 г.

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes