Балкан Сървисис представи тенденциите в растящия технологичен сегмент “big data“

Септември 20, 2013 от itFORUM

Новите тенденции при управлението на големи масиви от данни бяха във фокуса на лекцията „Big data – evolution or revolution“ на българската консултантска компания Балкан Сървисис, която се проведев рамките на форума „Big Data and Business Analytics“. Събитието, организирано то IDC, се състоя на 19 септември в София, то беше изцяло посветено на т.нар. „Big data” – относително нов технологичен сегмент, включващ различни типове решения за обработка и съхранение на големи масиви от данни.

 

„Няма точно определение на понятието „Big data”, а и зависи много от гледната точка“ - посочи един от лекторите - Николай Миленков, Мениджър „Продажби и бизнес развитие“ в Балкан Сървисис. Според него, говорейки за „Big data”, мнозина разбират по-скоро базите данни на големи международни вериги или базата с над 50 милиарда снимки на социалната мрежа Facebook, като смятат, че в България няма примери за наличието на толкова „големи данни“. По време на лекцията обаче Миленков опроверга това твърдение, представяйки проект за българска ритейл верига, клиент на Балкан Сървисис, чиито данни не са сравними като обем с горните примери, но комбинациите от тях и сеченията по между им оформят обем, чиято стойност не може да бъде назована.

Според мениджъра, за да заработи една компания с големи данни, тя трябва да е достатъчно зряла и да се фокусира в три ключови приоритета: да изгради система за управление на корпоративното представяне (corporate performance management), да развие ясно структурирана система от знания (knowledge system), както и да осигури на служителите от всички нива възможност да взимат бързи и ефективни решения. Беше посочено, че предлаганите от Балкан Сървисис платформи и опитът на екипа консултанти, могат напълно да обезпечават безпроблемното управление на процеса по управление на нарастващите данни.

Бояна Ликоманова, ръководител на отдел Business Intelligence в Балкан Сървисис, представи техническата експертиза на компанията в управлението на проекти с големи данни. Опитът, който тя сподели чрез представената от нея демонстрация на живо, беше свързан с възможността една ритейл компания да използва данните си за кръстосани продажби, с цел да анализира поведението на потребителите, както и да създаде ефективен модел на управление на стоковите наличности.

Презентацията получи силното одобрение на присъстващите гости поради нейната практическа насоченост, резултатите от анализа и различната гледна точка. Балкан Сървисис имаше и изненада за гостите - раздаде четири ваучера за участие в организираното от компанията BI (Business Intelligence) обучение „Стратегическо управление чрез ефективна система за анализ и репортинг“, което ще се проведе на 24 октомври.

Натрупването на все по-големи масиви от данни в компаниите и учрежденията през последните години представлява значително предизвикателство, което води до въвеждането на нови модели на работа, а екипът на Балкан Сървисис е сред първите в България, натрупали опит в този нов сектор. Според останалите изводи от събитието се увеличава пропастта при съхранението на данни между нарастващите обеми и наличната инфраструктура за съхранение, съществува също така и тенденция за миграцията на големите данни към cloud (облачна) среда.

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes