Бас ван дер Хорст, QlikTech: Нужната бизнес информация е на един клик с мишката

Ноември 19, 2010 от itFORUM

Решенията за бизнес интелигентност трябва да бъдат достъпни за използване не само от професионалистите от ИТ отдела, но и от други служители в компанията. Около тази идея се обединиха участниците на организираното от „IDC Business Intelligence Roadshow CEE 2009”, проведено наскоро в София. Един от тях бе Бас ван дер Хорст, директор на програмата за партньори Alliance в QlikTech. По думите му основната причина за това е, че човешкият мозък възприема асоциативно, за разлика от една машина. Именно поради тази причина той определи простия и интуитивен интерфейс като ключов за успеха на едно BI решение.

 

Как се представя QlikTech в България?

Вече имаме някои клиенти и на местния пазар. Както големи, така и по-малки. Хубавото при нашето решение е, че потребителите нямат нужда от никакво обучение. Ако някой все пак има нужда от помощ, то за тази цел сме разработили безплатни онлайн курсове, достъпни за всички.

Смятате ли, че BI продуктите са предимно за по-големите организации?

Не, познаването на компанията и нейните процеси е важно независимо от размера й. Разбира се, с нарастване броя на служителите сложността и количеството информация правят огромен скок. На практика при над 30 души за мениджмънта на компанията вече е невъзможно да събира и анализира важните данни без внедряване на решения, специализирани за тази цел.

Тоест, достигайки нивото от 30-ина души персонал, компаниите трябва да се замислят за BI решение?

Всъщност в QlikTech имаме организации от едва 3-4 души, които са наши клиенти. Те обаче по-скоро използват софтуера, за да анализират поведението на клиентите си. Пример за това може да бъде една уеб ориентирана компания, за която е от критично значение да има адекватна информация за случващото се на сайтовете й.

Дори, исторически погледнато, QlikTech е компания, която стартира в сегмента на малкия и средния бизнес, където наистина търсенето е голямо. Голяма част от тях разполагат само с ERP система и някакво решение за известяване. Често обаче тези системи не могат да комбинират или анализират комбинирани данни от различни източници. „Ръчната” обработка излиза прекалено скъпо на средните предприятия. QlikView прави точно това – събира информацията,без да са необходими странични разходи, били те за софтуер, хардуер или нещо друго, и я доставя на крайния потребител. Освен това има доста корпоративни клиенти, които използват QlikViewидават достъп на хиляди свои служители да анализират големи по обем данни. Това е също едно от предимствата – ние покриваме изискванията  както на малки, така и на средни и големи корпоративни клиенти.

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes