Бъдещето на ГИС е в клауд инфраструктурите и услугите

Юли 6, 2011 от Александър Главчев

Информацията свързана с местоположението е по-добре разбирана от повече хора и не след дълго геопространствените възможности ще са сред базовите очаквания на повече информационни системи

 

Всеобщо е съгласието, че бъдещето на софтуера е обвързано с клауд инфраструктурите и модела софтуер като услуга (SaaS). Разбира се, все още са налице  въпроси, отговорите на които изглеждат ефирни като разсейващи се летни облачета, но едно е ясно – консолидацията и окрупняването на ресурсите е всеобща тенденция. С или без гръмки маркетингови имена е повече от ясно, че някой ден, в не чак толкова далечното бъдеще, тромавите десктоп приложения ще бъдат просто спомен. Защото клауд инфраструктурите ще им дадат потенциала да се реализират извън основните си пазари. Географските информационни системи (ГИС) не правят изключение.

 

Един от големите проблеми, свързани с географските информационни системи, е невъзможността им да реализират потенциала си извън своите основни пазари, като правителствения сектор, комуналните услуги, телекомуникациите, както и отрасъла, занимаващ се с добив на нефт и газ. Разбира се несъмнено е, че ГИС могат да доставят стойност за повече потребители и организации, отколкото са налични на споменатите пазари в момента. Употребата им от страна на широката маса бизнес компании обаче все още остава сравнително ограничена. Онези, които разбират от такива технологии, осъзнават и техните възможности за анализ на данни, в зависимост от локацията и визуализиране на резултати под формата на лесни за разбиране карти, графики и доклади. Всичко това не просто увеличава или ускорява продуктивността. Дори много повече – увеличава ценността на информацията. Използването на ГИС днес е възпрепяствано от фактори, предвождани от високата цена, сложността и т.н. Интегрирането на знание, свързано с местоположението в дадена компания, е прекалено трудно и скъпо, ако се използват традиционните клиент-сървър софтуерни инструменти.

Въпреки пречките налице е нарастващо търсене на геопространствени системи както вътре, така и извън традиционните ниши. Голяма част от това търсене е свързано с наличието и достъпността на прости инструменти като Google Earth и Bing Maps. Те първи си проправиха път в потребителския сегмент, но дали наистина са подходящи за пълноценна работа?

Въпреки че споменатите приложения далеч не отговарят на извикванията за корпоративен клас решения, те все пак са добри най-малкото за повишаване на информираността. Най-важното, което те потвърждават обаче, е, че посоката на развитие на ГИС трябва да бъде по отношение на достъпността и лесната употреба. Именно заради тези инструменти информацията, свързана с местоположението, е по-добре разбирана от повече хора и не след дълго геопространствените възможности ще са сред базовите очаквания на повече информационни системи.

ГИС в облака / ГИС като услуга

Според специалисти в момента е налице непокрито търсене на решения, предлагащи и ГИС функционалности, които да носят ползи както в рамките на вече установени пазарни ниши, така и извън съществуващите вертикали. За да се адресират всичките потенциални възможности, индустрията се нуждае от нов подход – различен от този, прилаган през последните двадесетина години. Нов подход, който да се справи с проблемни области като цената, сложността и достъпността. Софтуерът като услуга и клауд компютингът са логичният отговор и не след дълго SaaS-базирани решения ще бъдат доминиращият метод за доставка на геопространствени данни за предприятията.

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes