Бъдещето на непрекъсваемите токозахранващи устройства е светло, въпреки ИТ облачността

Май 7, 2012 от Александър Главчев

Здравият разум показва, че клауд компютинг технологиите не само няма да попречат, но и ще увеличат търсенето на специализирани токозахранващи решения

 

 

 

Клауд компютинг системите и моделът за доставка на услуги вместо закупуване на ИТ техника определено е сфера, която ще се развива все повече през следващите години. По този въпрос на практика всички са съгласни. Интересно е да се отбележи, че клауд решенията не са фундаментално по-евтини от класическите собствени сървъри. Основният им коз обаче е елиминирането на първоначалната инвестиция, която е необходимо да се направи при изграждане на собствен център за данни. Именно затова клауд инфраструктурите и свързаните с тях решения са толкова интересни за малки и средни предприятия. Да, ако се тегли чертата след 10 години, вероятно ползването на софтуер като услуга ще излезе по-скъпо от закупуването на собствени сървъри и софтуер. Но благодарение на него не е необходимо да се чакат примерно 5 години, за да се съберат необходимите средства. Организацията може да разполага с технологиите, които са й необходими веднага, заплащайки само абонаментна такса.

Когато става дума за сървъри и ИТ инфраструктури обаче, трябва да е ясно, че те са следвани от цяла плеяда поддържащи процеси и системи, които също трябва да се нагаждат към новите реалности, които налага „облакът“. Едни от тях са непрекъсваемите токозахранващи устройства (UPS), които трябва да бъдат ефективни, скалируеми и компактни, за да могат да посрещнат предизвикателствата на консолидираната ИТ инфраструктура. „Облакът“ също така променя нагласите и на бизнесите по отношение на захранването, ако те са аутсорснали критичните си приложения. Според анализатори основният ефект на клауд компютинга ще е най-забележим при малките и средните компании, като той ще променя значително структурата на съвременния UPS пазар, оказвайки своя ефект върху продуктите, доставчиците, както и крайните потребители.

Ясно е, че по един или друг начин на практика всички ползват клауд услуги. Те включват не един, а много свързани един с друг сървъри чрез различни „облачни“ компоненти, които предлагат хостинг и виртуален бекъп и чрез които може да се замести или допълни UPS решението. Съвременните клауд операции обаче са все още в ранна фаза на своето развитие. Въпреки очевидното, а именни, че консолидираните инфраструктури и предоставянето на услуги носят солидни предимства, все още не е съвсем ясно как точно те ще се развиват и по какъв начин ще се превърнат в масовата тенденция, за която анализаторите говорят вече от няколко години.

Предимства на клауд компютинг услугите

Когато става дума за клауд компютинг, основното предимство, което най-често се изтъква, е намаляването на броя сървъри в компаниите. Оттук следват всякакви спестявания по веригата – включително намаляване натоварването на мрежата и бекъп сториджа. Разбира се, по този въпрос няма пълно единогласие, тъй като, от една страна, става дума за сравнително нов модел за доставяне на ИТ функции като услуга, а от друга, самото развитие на технологиите често обезсмисля подобно съгласуване и стандартизиране. Може обаче да се заключи, че един от основните очаквани ефекти на клауд компютинга е намаленият разход на енергия в резултат както на намаления брой сървъри, така и на по-бързото и по-малко ресурсоемко изпълняване на някои операции като например бекъпа на данни.

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes