Безконтактни банкови карти от БАКБ

Декември 5, 2012 от itFORUM

Българо-Американска Кредитна Банка (БАКБ) въвежда безконтактните карти Debit MasterCard PayPass. Банката е първата в системата на картовия оператор Борика-Банксервиз, която въвежда такава технология. Картите ще бъдат издавани едновременно с ПИН за плащане и теглене в брой и с парола за плащания в интернет.

 

„С въвеждането на иновативни технологии и нови системи за плащане БАКБ предлага решение за всеки бизнес клиент и физическо лице, което банкира често и търси оптимизиране на времето и условията си – коментира Цветелина Бориславова, председател на Надзорния съвет на БАКБ. – Новите ни дебитни карти от MasterCard са за тези, които биха се възползвали от предимствата на кредитните карти, но със собствени средства и без оценка на кредитоспособност и документи за доходи.”

При плащания на стойност до 50 лв. новите дебитни карти на БАКБ няма да изискват въвеждане на ПИН. По думите на Славка Вълкова, директор „Карти и мобилни плащания” целта е да се ускори максимално процесът при ежедневните разплащания, където скоростта е важна както за търговеца, така и за потребителя. При по-големи суми, с цел сигурност, клиентът все пак ще трябва да въведе своя ПИН код. Друг интересен момент в новата услуга на БАКБ е безплатното теглене от банкомат, независимо на коя банка е той.

Всичко това се допълва и от възможностите за дистанционно обслужване. Картите и ПИН писмото могат да бъдат доставяни на посочен от клиента адрес. От началото на следващата година се очаква Борика-Банксервиз да въведе специално за БАКБ услуга за доставяна на ПИН кода чрез SMS.

Според Вълкова към момента с новите дебитни карти на БАКБ може да се плаща в около 1000 търговски обекта, на територията на България. До края на следващата година се очаква тяхната бройка да нарасне до 5000, което по нейни думи е една добра стартова критична маса.

Занапред БАКБ планира да стартира предлагането и на кредитни карти, а също така и да уеднакви възможностите за обслужване, които потребителите получават в банковия клон и онлайн в т.нар. Виртуална банка.

„Всички преживяваме трудни времена поради икономическата криза и начинът да я преодолеем е чрез преоткриване бизнеса си – сподели Габриел Гита, мениджър „Бизнес развитие” Централна и Източна Европа в MasterCard Europe. – Единственият начин това да се случи са иновациите, като тяхната основна цел е да опростяват живота на хората. Мисля, че това, което БАКБ представя е чудесна илюстрация за иновативно обслужване.” По негови думи безконтактните банкови карти PayPass на MasterCardса представени преди около 10 г. в САЩ и в момента се използват и в момента са на разположение в 48 държави по света и се приема в близо 550 хил. търговски обекта. Гита определи сегашното развитие на PayPassв световен мащаб като рекордно и изпреварващо останалите играчи на пазара като основната причина за това е простата им употреба.

Според Гита PayPass картите проправят път на следващата голяма стъпка при технологиите за разплащане, а именно използването на мобилни устройства вместо банкови карти.

„Проектите, които изпълнихме с БАКБ бяха много амбициозни и много иновативни – каза Любомир Цеков, изпълнителен директор на Борика-Банксервиз, основен партньор на БАКБ при разработването на проекта. – Голямо внимание бе обърнато и на сигурността на картопритежателя.” По негови думи, въвеждайки новите карти и свързаните с тях услуги, по този показател БАКБ е изпреварила много други търговски банки, предлагащи подобни продукти.

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes