BI решенията - все по-мощни и все повече в „облака”

Ноември 18, 2010 от Ваню Кръстев

BI (Business Intelligence) решенията ще продължат да се размножават през 2010 година. Малките и по-нови фирми, опериращи на този пазар ще се сливат или ще бъдат придобити от по-големи софтуерни компании. Потребителите ще продължат да се опитват да разберат кои са най-добрите начини да внедряват BI, за да превърнат организациите си в истински интелигентни и гъвкавиструктури,kоито реално да правят по-ефективен бизнес.

По-долу са изброени някои специфични области на развитие на BI, както и няколко препоръки към потребителите на тези решения, формулирани от Focus Research.


1. BI продуктите ще стават по-мощни и по-видими

Системите за управление на взаимоотношенията с клиенти (CRM), както и други приложения, насочени към продажби, сервиз и поддръжка, все повече ще действат като "хранилки" на основните BI приложения и функции. Тази нарастваща интеграция предлага в перспектива по-комплексен и изчерпателен поглед върху бизнес операциите, а част от вече познатите на потребителите приложения и интерфейси ще притежават свои „скрити” BI функции.

Тази тенденция ще накара бизнеса да се замисли и да търси гаранции, че всички настоящи и потенциални ИТ системи в организацията, като CRM, системи за автоматизиране на продажбите, контактцентровете и други критични за бизнеса решения могат да „си говорят” с BI приложенията и процесите.


2. BI функционалностите все повече ще "живеят в облака"

Тъй като вече много приложения за сътрудничество, CRM и автоматизирането на продажбите и маркетинга се доставят като услуги, базирани в облака, BI функционалностите ще ги последват. Това трябва да даде повече възможности за разширяване на достъпа и приемане на BI и свързаните с тях приложения от повече компании, в много случаи по-изгодно и с по-ниски разходи за управление, отколкото е възможно при досегашните алтернативи.

Ако някои фирми вече използват системи за управление на бизнеса, базирани на „облака”, те трябва да се уверят от вендора или дистрибутора, че те ще работят съвместно с настоящите или планираните за внедряване BIрешения.   
Ако ИТ инфраструктурата на организацията все още не е в „облака”, бизнес мениджърите трябва да образоват себе си и колегите си за възможностите на облачния BI и как той би задоволил специфичните нужди от повече аналитичност.


3. Бизнес интелигентността и бизнес сътрудничеството ще стават все по-близки

През 2010 г. множество иновативни решения за сътрудничество, като например Google Wave,ще се интегрират със софтуерните платформи за управление на бизнеса. По този начин ще може да се споделя и анализира бизнес информация в реално време от различни източници, включително и данни, които са извън рамките на дадена организация. 

Компаниите трябва да държат под око развитието на подобни хибридни платформи, както и да обърнат внимание на това как и дали доставчиците на най-важните за бизнеса приложения приемат или отговарят на това развитие. Те трябва да се уверят, че доставчиците им планират достъп до нововъзникващите платформи, така че да имат възможността да се възползват от потенциала на интеграцията между BI и решенията за сътрудничество.   


4. BI решенията ще получат по-голям „глас"

Нарастващото използване на IP телефони създава нови възможности за събиране на информация за това кой на кого звъни и какво се случва преди, по време и след всеки разговор. Тези данни могат да бъдат много ценно допълнение към BI анализите - но само ако телефонната система на компанията и системата на вендора или интегратора са достатъчно стратегически фокусирани към целите и нуждите на бизнеса. Те трябва да са сигурни, че цялата информация от гласовия трафик ще бъде достъпна за обработка и BI анализи.

 
5. BI ще продължи да предизвиква бизнес мениджърите, вземащи решения

Въпреки нарастващия брой на компаниите, които внедряват и постигат успехи с BI, много от тях ще срещнат трудности и ще трябва да преодоляват препятствия.  Пречките ще са свързани с грешни решения, противоречива интеграция с други ключови приложения и източници на информация, липса на управленска подкрепа или комбинация от тези фактори.

В този процес трябва да се осъзнае каква бизнес стойност носи BI решението и как помага за постигането на бизнес целите. То трябва да осигурява оперативна съвместимост, да е леко за използване и да се интегрира ефективно.

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes