Бизнесът поиска Обществен съвет, който да поеме координацията по обединяването на националните мрежи

Май 18, 2011 от itFORUM

В зала Триадица на Гранд Хотел София, в деня на празника на телекомуникациите, се проведе дискусионен форум за настоящето и бъдещето на Националната информационна инфраструктура. Форумът бе организиран от АКИС (Асоциация на комуникационни и информационни специалисти), АСТЕЛ (Асоциация „Телекомуиникации“) и Български ИКТ Клъстер. Визиите си по темата споделиха представители на браншовите организации, Първан Русинов, заместник-министър МТИТС, Евгени Ангелов, заместник-министър МИЕТ, Иван Димитров, директор на Дирекция „Комуникационни и информационни системи„ в МВР, бригаден генерал Христо Тихинов, МО и представители на академичната общност и бизнеса. Спонсори на събитието бяха Smartcom, IPS, Infinera, Telelink, Juniper networks, Multiplex и Nokia Siemens Networks.

 

На форума бяха изложени становищата за състоянието на телекомуникационната инфраструктура, управлявана от различните министерства, агенции и други държавни ведомства. Общото мнение е, че всяко отделно ведомство изгражда и управлява собствена инфраструктура с често припокриващи се функции и с много неусвоен капацитет. Двете страни на дискусията подкрепиха необходимостта от слагане на край на феодалните владения и обединяването им в Национална телекомуникационна инфраструктура с общ национален оператор, която е основен инструмент за иновативна и конкурентноспособна икономика, за защита на информацията, бизнеса и гражданите в киберпространството и за подобряване на живота на хората. Такава инфраструктура ще спести много средства от капиталови вложения и поддръжка.

Важността на темата събра не само държавата и бизнес асоциациите, но и непримирими конкуренти на пазара. В започналия диалог бизнесът отбеляза, че за първи път държавата прави стъпки към обединяване на ресурсите и изграждането на национална телекомуникационна инфраструктура, и в много учреждения вече има изградена визия за използване и споделяне на собствените ресурси.

Участниците също се обединиха около мнението, че основният инструмент за постигане на целите е публично-частното партньорство (ПЧП), което все още е само дума в публичното пространство и е необходимо спешно да бъде институциализирано на база европейския опит под формата на закон или добри практики.

За да продължи този процес и да се претвори в реално осъществяване, форумът завърши с предложение за създаване на Общественсъвет за планиране и осъществяване на прехода от фрагментирана и неефективна НТИ, към модерен модел на интегрирана мрежа, ориентирана към усуги, с необходимата надеждност/резервираност и сигурност, както и за разпознаване, подкрепа и институционализиране на добрите практики в ПЧП. Обществениятсъвет  ще може да използуване на експертите от частния сектор чрез прозрачен и публичен модел на работа, за постигане на устойчива и дългосрочна политика.

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes