Български учители представят в Москва онлайн колекция от мултимедийни уроци

Март 21, 2011 от itFORUM

Образователния проект „Е-доброволци: учителите-новатори на настоящата Е-поха“, обединяващ усилията на повече от 80 учители от цялата страна, ще бъде представен на  Осмият Европейски форум на учителите-новатори в Москва. Събитието е част от глобалната програма на Майкрософт „Партньори в познанието“. Технически и методически проектът се изпълнява от „Сдружение образование и технологии“ с ръководители доц. Румяна Папанчева и д-р Красимира Димитрова.

Тридневният форум събира над 300 учители от 40 държави в Европа, които представят своите реализирани иновативни проекти и идеи за интегриране на информационните и комуникационни технологии в училищното обучение. Основните цели на форума са да се насърчи обменът на новаторски образователни практики между учителите от цял свят, да се обсъди обща визия за ролята и качеството на електронното учебно съдържание и интегрирането на технологиите на 21 век в образователния процес.

 „Европейският форум на учителите - новатори е най-значимото място, където могат да се видят и научат много нови неща, да си сверим часовника, да изложим своите постижения. С нетърпение очаквам да видя иновациите, които ще представят колеги от цяла Европа. С мен се вълнуват и всички български учители-новатори и очакват да им разкажа за впечатленията си. Представянето ми е изключително важно както за мен, така и за цялата учителска общност в България. Проектът е не само мой, а на цяла Образователна България. Надявам се да мога да ви зарадвам, когато се върна у дома," споделя Красимира Димитрова, която е технически ръководител на проекта и ще го представи по време на форума.

 „Искам отново да потвърдя дългосрочния ангажимент на Майкрософт да подкрепя образователната система в България чрез програмата „Партньори в познанието“. Силните партньорства, които изградихме, инвестициите, които правим, проектите, които инициираме или подкрепяме, дават реални резултати и имат положителен ефект върху цялото общество. Проектът, който ще бъде представен на Европейския форум на учителите-новатори, е доказателство за изградената силна образователна общност. Искам да благодаря на всички учители, които ни повярваха и които са част от нашите образователни програми,“ коментира Георги Ранделов, изпълнителен директор на Майкрософт България.

Идеята за образователния проект е породена от необходимостта да се създаде онлайн колекция от готови мултимедийни уроци и учебни проекти, които да подпомагат работата на учителите от 1 до 12 клас в различните предметни области. Той стартира през октомври 2010 г. под наименованието „Електронна книга на учителя“.

Всички получени материали предварително се насочват към рецензент за препоръки и корекции, след което работата се публикува и е достъпна за свободно ползване.

С обявяването на 2011 г. на Година на доброволчеството от Европейската комисия, мащабите на проекта се разширяват, като се добавят два нови модула – Е-поколение и Деца – учители:

  • Електронна книга на учителя:състои се от 14 основни модула. Първите два включват мултимедийно съдържание, предназначено за работа в детска градина и в подготвителен клас. Следващите 12 модула съдържат мултимедийни уроци и учебни проекти, подредени по класове.
  • Деца – учители:ученици от гимназията работят с ученици от началното училище в ролята на учители. Сформират се малки групи (до 10 ученици) с одобрението на родителите и ръководството на училището. Веднъж седмично се провеждат занимания, при които по-големите деца обучават малките ученици в умения да работят с ИТ. Поставен е акцент и на обучението по английски език. Учениците - учители се насочват и контролират от учител-консултант. Проектът се реализира пилотно в две училища.
  • Е-поколение: представят се проекти на ученици от първи до четвърти клас, които са взели участие в състезанието по „ИТ Знайко“, организирано от Сдружение "Образование и технологии" и Майкрософт България.
 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes