Ботонд Кис, IBM: Pure Systems предлагат нов бизнес модел за софтуерните разработчици

Май 16, 2012 от Александър Главчев

Бъдещето на ИТ системите е подобно на онлайн магазините за мобилни приложения. Те дават достъп на бизнес потребителите до каталог с инструменти, които могат да използват върху своята корпоративна платформа. Това е мнението на Ботонд Кис, System x Growth Markets Leader в IBM, който пристигна в България за официалното представяне на Pure Systems – гама от интегрирани цялостни ИТ решения. Представянето се състоя по време на традиционната конференция Datacenters Transformation Roadshow, организирана от анализатора IDC. Ботонд Кис се съгласи да отговори на няколко въпроса за читателите на itFORUM и сподели повече детайли за все още горещите Pure Systems, както и своите виждания за все по-модерните интегрирани решения и набиращия скорост модел за доставка на инфраструктура като услуга.

 

Pure Systems е ново предложение на IBM. Какви са целите ви, какви са предимствата, които новата продуктова гама ще предложи на потребителите?

Можем да разделим предимствата на две основни групи. Първата касае намаляването на разходите. В момента ИТ бюджетите са в общи линии плоски и търсенето е в посока намаляване на административните разходи, така че компаниите да могат да си позволят нови продукти и услуги.

Второто предимство е ускоряването на възвръщаемостта по време на целия жизнен цикъл на техниката. Ако бизнесът стартира нов проект, то с новите системи ние се стараем да предложим ускоряване при всяка една стъпка -  от закупуването и инсталирането, през конфигурирането и оптимизирането, до въвеждането в употреба на системата и базираните на нея приложения.

IBM нарича Pure Systems нова категория продукти.  Какво според вас е хитовото при тях?

IBM има огромен опит при разработката на бизнес системи, но смятам че най-интересното все още предстои. Тепърва ще видим какви идеи ще предложат безбройните независими разработчици. Дори смятам, че това е нов задаващ се бизнес модел за нашите клиенти и партньори. Донякъде този подход може да се сравни с популярните онлайн магазини за приложения за мобилни устройства. В нашия случай производителят на продукта се грижи за хардуера, инфраструктурата, операционните системи и т.н. Върху всичко това клиентът може лесно да инсталира различни приложения, разработени от трети компании.

Към какви по размер компании са насочени Pure Systems? Минималната конфигурация от 96 ядра и 1,5 терабайта оперативна памет, за Pure Application системите (за изграждане на платформа като услуга), определено говори за нещо голямо.

Става дума за Pure Applications системата, която  предлага пълен пакет – инфраструктура плюс платформа като услуга. Тя, без всякакво съмнение, е насочена към по-големите организации. Хубавото при Pure Systems е пълното покритие, при което клиентът има свобода да изгради точно онова, което му е необходимо. Инфраструктурата включва шасита, сървъри, мрежови решения, сторидж, от които клиентът може да избира и да си изгради една добра система за например 50 хил. долара. Ако пък компанията се спре на предварително интегрирано решение, то са възможни допълнителни спестявания, предимно административни – не е необходимо да се търсят експерти, да се търсят оптималните компоненти, да се следят версиите на софтуера. В този случай IBM поема всичко това.

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes