Боян Келчев, HP: Банките трябва осъзнато да търсят информация за облачните технологии

Март 24, 2011 от Ваню Кръстев

Доскоро клауд (Cloud) технологиите бяха само една обещаваща бизнес концепция. Понастоящем те се превръщат във водещата ИТ тенденция и всички големи доставчици на информационни технологии вече обявиха намeренията си в тази област.  HP е една от компаниите, които имат богат опит, разнообразно портфолио и нужната организация за предоставяне на глобални клауд решения и услуги,които да помогнат на бизнеса в процеса на трансформация към „облака”. Наскоро тя представи пакет от нови продукти и услуги, които ще позволят на бизнеса и публичния сектор да се възползват от силата на „облака”, като гарантира достигане на необходимите нива на сигурност, производителност и наличност.

По света финансовата индустрия постепенно започва да възприема облачните технологии, като водещата причина за това са добрите възможности за спестяване от ИТ разходи. Въпреки че банките са най-чувствителни към темата облачна инфраструктура, за тях се появяват нови възможности, които трябва внимателно да проучат. Най-малкото защото могат да спестят ресурс, който да насочат към разработката на иновации в силно конкурентна среда, смята Боян Келчев, Enterprise Account Manager Financial Sector, HP.

 

Г-н Келчев,защо днес говорим толкова много за клауд технологиите?

Клауд технологиите са следващата стъпка в еволюцията на интернет. Те променят начина, по които се използват ИТ  инфраструктурата и приложенията. Те дават възможност за висока мащабируемост и еластичност при използване на ИТ ресурсите. За да можем да опишем клауд технологиите, трябва да се върнем 20-30 години назад и да погледнем какво точно се случи с бизнеса  и ИТ иновациите. Преди  технологичните инициативи, поддържащи бизнеса, се изразяваха в придобиването и развитието на собствена хардуерна и софтуерна  инфраструктура. Така в продължение на много години големите вендори печелеха  от ИТ натрупването. Нещата обаче започват да се променят бурно с развитието на интернет. В началото иновационните технологии са се придвижвали от корпорациите към широкия потребител, впоследствие обаче  става точно обратното. Движението на технологиите и иновациите е от крайните потребители към корпорациите. Технологиите за широките потребители се радват на разтърсващ бум в тяхната употреба, докато бизнесът е в застой, що се отнася до адаптиране на новостите.  Бизнесът по-скоро е зает да „храносмила” огромните инвестиции в информационни технологии, особено след феномена „година 2000”. Свидетели сме на  консолидации, аутсорсинг и оптимизации от всякакъв характер, само и само да се усвоят по-ефективно похарчените ИТ бюджети. В същото време на широкия ИТ пазар цари разцвет на клауд технологиите.  Например Google, феноменът на  социалните мрежи, Salesforce.com и много други.

 Как облачните технологии могат да се впишат в бизнес и ИТ процесите на банките? В коя част от тяхната дейност те могат да покажат най-пълно потенциала си?

Бизнесът на банките може да се раздели на две основни части. Наричаме ги ядро и контекст. В ядрото са всички процеси, които дават на банките определено конкурентно предимство и ги правят успешни на пазара. Контекст са всички онези системи и процеси, които поддържат дейността на банката, но не допринасят за нейната конкурентност. Обикновено тези системи са технологично зрели. Например имейлът е такава система. Той е критичен за една банка, защото тя може да загуби способността си да комуникира и дори да спре да работи. Имейлът и други подобни системи по принцип не носят конкурентно предимство, но същевременно банката харчи пари за поддържането на тези контекстни ИТ системи. Основната идея е, че колкото по-напред се върви във времето, толкова повече пари се отделят за поддръжка на критични системи, които не дават конкурентно предимство на бизнеса, а го поддържат в работещо състояние. Клауд технологиите са чудесна възможност компаниите да прехвърлят средствата си от тези системи, които не са в техния фокус, но не могат без тях, и да ги вложат в развитие на системите в техния бизнес, които ги правят конкурентоспособни. 

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes