Център за данни отоплява 500 големи къщи

Декември 8, 2009 от admin

Отделяна излишна топлина от сървъри ще служи за отопление във финландската столица Хелзинки. Машините ще бъдат разположени в зала, в пещера под Успенската катедрала – една от най-известните туристически атракции на града.

„Напълно осъществимо е голяма част от излишната топлина, отделяна от техниката в компютърни зали, да бъде използвана за отопление в столицата – казва Юха Сипила, мениджър на проекта от енергийната компания Helsingin Energia. – Това е двойна победа. Ние предлагаме евтино охлаждане и използваме топлината.” Споменатият дейтацентър трябва да заработи през януари и демонстрира не особено популярен начин на загриженост към околната среда.

Междувременно IBM и Швейцарският федерален технологичен институт обявиха подобни планове. Изгражданият в Цюрих суперкомпютър Aquasar, който трябва да бъде въведен в експлоатация през 2010 година, ще бъде оборудван с водна система за охлаждане и отделяната него топлина също ще отива за отопление на сградите на института. По думите на създателите на проекта това решение ще намали с 30 тона годишно изхвърляния в атмосферата въглероден диоксид. При Aquasar нетрадиционното решение ще намали разхода на електрическа енергия с 40%.

Компании, търсещи възможности за дългосрочно намаляване на разходите за ИТ, се концентрират върху дейтацентровете си, които често генерират около една трета от сметките за електрическа енергия. „Това поставя под напрежение много ИТ доставчици, тъй като нарастването на цената на електроенергията изпреварва нуждата от сървъри – коментира Стивън Нататасин, директор на изследователската компания Vaxa. – Но организациите няма как да се справят с проблема сами. Те трябва да създават партньорства с експерти в енергийното управление, като доставчиците на комунални услуги и др.”

Финландия и други северноевропейски страни са добър пример в използването на възобновяеми енергийни източници, както и в употребата на излишната топлинна енергия за климатизация на сгради.

В момента дейтацентровете по света са отговорни за отделянето на три пъти по-малко въглероден диоксид в сравнение с въздушните превозвачи, но нарастват с около 10 на сто годишно и вече почти могат да се сравняват по този показател с цели държави като Аржентина и Холандия.

Сметките показват, че при дейтацентровете обикновено около половината и дори понякога повече от употребената електрическата енергия е всъщност за охлаждане на техниката. Подобна е и ситуацията в Хелзинки, където изгражданият подземен дейтацентър ще харчи почти два пъти по-малко ток в сравнение със свои средностатистически събратя. Енергията, която той ще доставя, е сравнима с една голяма вятърна турбина и ще е достатъчна за отопляване на около 500 големи къщи. „Зелените технологии чудесно влияят на продажбите, но също така са и важни за спестяването на средства”, споделя Пиетари Пайванен, директор продажби във финландската компания Academica, която изгражда центъра за обработка на данни. По негови думи организацията ще спестява по 375 хил. евро годишно от електрическа енергия благодарение на новаторското решение.

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes