Четири съвета на Алое Ко при внедряване на ERP в малки фирми

Ноември 17, 2010 от itFORUM

Следвайки своята политика да доведе предимствата на ERP (Enterprise Resource Planning) софтуера до възможностите на целия спектър от фирми – от най-големите, до най-малките, българската ERP компания Алое Ко  натрупа  през последните месеци ценно ноухау относно внедряването на подобни решения във фирми с персонал от няколко човека. Иван Аржентински, управител на Алое Ко синтезира най-важните аспекти от проектите за внедряване в малкия бизнес в четири съвет:

 

1. Най-голямата полза, която доказано осмисля внедряването на ERP система в една малка фирма е, че създава предпоставки за бърз растеж. Много често собствениците на малък бизнес страдат от липса на изградена бизнес система, която да може да се мултиплицира без тяхно участие, осигурявайки ръст. Техните компании почти винаги зависят от няколко важни служители (често това са самите собственици), които с развитието на бизнеса стават все по-натоварени. Липсва ноухау как да се управлява растежът и да се превърне бизнесът в работеща система. С внедряването на ERP тази бизнес система се въвежда на готово и фирмата на практика преминава на друго ниво от съществуването си, в което тя може да се разширява значително по-бързо. В добавка, новите работни навици, които софтуерът за управление на бизнеса създава в служителите и мениджмънта също оптимизират работата, спестяват много време и повишават производителността на целия екип.

 

2. ERP системата променя правилата на играта за малките фирми и в много отношения ги превръща в конкуренти на големите компании от техните браншове. Те разполагат със същите мощни инструменти за отчетност, за управление на хората, финансите, доставките и продажбите и често това им позволява да навлизат успешно в територията на конкуренти със значително по-големи активи и обороти.  

 

3. В ценово отношение вече има достъпни версии на ERP системи, като EnterpriseOne Small Business Edition на Алое Ко. Когато става въпрос за цялостната цена на проекта, включваща и заплащане за внедряването на решението, обаче е много важно, клиентът да отдели ресурс за малко предварителна подготовка. "Малките фирми най-често нямат ИТ отдел или дори администратор на постоянна работа и досегашната ни практика при такива проекти показва, че те обикновено ангажират нашите консултанти за различни дейности по поддръжка, които не са пряко свързани с внедряването на ERP системата. И тъй като клиентите плащат на нашия екип по внедряване на база изразходените часове, се получава парадоксалната ситуация понякога самото внедряване да им струва по-скъпо, отколкото при по-големи компании с налични ИТ отдели" - посочва Аржентински. Според него предварителната подготовка на фирмената информационна инфраструктура би могла да им спести доста усилия и финансов ресурс при внедряването на ERP системата.

 

4. Друг важен аспект, който може да е решаващ за ERP проектите в малки фирми, е заетостта на техните мениджъри. Те не са по-заангажирани от тези на големите корпорации, но в много по-голяма степен са обвързани с всички детайли около основната дейност на компанията. Често те са и най-добрите специалисти в сферата, в която работи една малка фирма и екипът не може да се лиши от услугите им. Същевременно без активното участие на мениджмънта, внедряването на един ERP проект далеч няма да е толкова успешно, а понякога това дори може да постави под въпрос успеха на цялото начинание. "Затова аз бих посъветвал мениджърите да направят необходимите усилия, за да си планират времето така, че да участват активно в процета по внедряване. Инвестираното време ще си струва многократно, след като ERP–то заработи и започне да променя начина, по който целия екип осъществява задачите, оптимизирайки ресурсите на компанията" - споделя още мениджърът на Алое Ко.

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes