CIO Global Survey: Очаква ни интересно време

Януари 22, 2015 от admin

ИТ директорите се намират в момент на нови възможности. Новите бизнес модели и технологии – в съчетание с нарастващото осъзнаване на висшите ръководители за значението на иновациите, са създали повратен момент, в който почти всички нови бизнес модели разчита на информационните технологии.

За да разбере какИТ директорите агресивно напредват в техните инвестиции и инициативи, компанията CSC е провела неотдавна своето шесто по ред годишно глобално проучване сред ИТ директорите (Global CIO Survey). Изданието за 2014 г. е направено в сътрудничество с IDG Research Services, които са събрали данните чрез онлайн въпросник през август и септември 2014 до 590 висши мениджъри чиито титли са свързани с технологиите. Участниците в проучването работят в 23 страни на пет континента за частни и публични организации и имат 250 или повече служители. Анкетираните от по-големи компании - тези с повече от 3000 служители, представляват около 45% от извадката на анкетата.

Една приятна изненада от констатациите на проучването е, че след години на намаляването на разходите за ИТ, сега те са във възход. Почти 65 процента от участниците в проучването отчитат по-високи разходи за ИТ тази година, в сравнение със само 46 процент, които са заявили това през миналата година (виж фигура 1).

Това е вярнодори за намиращите се в стагнация национални икономики на Европа, където технологичните разходи се покачват в 63 процента от анкетираните организации, отбелязвайки ръст от над 55 процента в сравнение с предходната година (виж фигура 2).

Фигура 2

Голяма част от товаувеличаване на разходите за ИТ е насочено към новите, пробивни технологии, включително изчислителните облаци, големите данни и мобилните технологии. Например, повече от 60 процента от анкетираните в света казват, че правят сериозни инвестиции в модернизация на приложенията. Само в Европа тази цифра нараства до над 70 на сто. Големите данни получават големи инвестиции от близо 65 процента в световен мащаб. Дори и Интернет на нещата, което е все още в начален стадий, привлича значителни инвестиции от близо половината от респондентите в световен мащаб. В Азия, процентът на анкетираните, които казват, че ще направят сериозни инвестиции в интернет на нещата стига 57 процента.

Най-хубавото е, че ИТ директорите казват, че нарасналите им разходи за ИТ също така теглят напред бизнес резултатите. От анкетираните ИТ лидери 70 процента в световен мащаб казват, че големите данни са водещи за иновациите в техните организации. По същия начин 67 и 60 процента съответно казват същото за разходите си за мобилните технологии и частните облаци.

И все пак дните на напрегнати бюджета са далеч от своя край. Всъщност, малко повече от половината от анкетираните по света – и 66 процента в Северна Америка – казват, че една от най-големите пречки пред иновациите са бюджетните ограничения. Техните най-големи разходи са за заплати, ИТ производствени разходи, лицензиране и разходи за мрежата и телекомуникациите.

Проучването също така констатира, че ролята на CIO продължава да се променя. ИТ лидерите дават предимство на инициативите, които поставят основите за цифрово преобразуване и иновации. Конкретно 70 процента от участниците в проучването (и в Европа почти 80 процента) казват, че модернизирането на наследените приложения е с критичен или висок приоритет за следващите 12 месеца.

И все пак проучването показва, че сериозните заплахи остават в областта на киберсигурността. Сигурността е класирана като технология с най-висш приоритет от 82% от участниците в проучването, което е втора поредна година, в която сигурността се поставя на такова високо ниво. Като цяло силата на ИТ да управлява бизнес иновациите никога не е била по-централна. Интелигентните ИТ директори ще продължат да намаляват оперативните разходи, ще установяват по-тесни отношения на сътрудничество с техните бизнес партньори, ще повишават киберсигурността и ще работят с технологични партньори, за да подобряват ефективността и за да използват иновативната мощ на ИТ.

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes