Даниела Великова, управител на VBS: Фирмите, които искат да внедрят ERP, e необходимо предварително да направят проучване на историята на доставчика на софтуер

Май 28, 2012 от itFORUM

Какви биха могли да бъдат конфликтните точки в процеса на конкуренция между различните ERP играчи?

Различното тълкуване на понятията в обхвата и функционалностите на съответния софтуер, съпоставени срещу финансовите измерения и сроковете за изпълнение.

Налице е голямо  разнообразие на ERP системи – и на глобални, и на местни доставчици. Какво според вас би било разпределението им към клиентите и от какво ще зависи това разпределение?

Най-общо казано разпределението е 50/50, като тава към какъв софтуер ще се насочи клиентът зависи най-вече от неговата далновидност, заложените финанси и функционалностите, които иска да бъдат обхванати.

Коя от съвременните технологични тенденции в ERP софтуера би могла да даде предимство на някой от играчите на пазара?

Развитието на софтуерните мобилни приложения, обусловени от динамиката на съвременния свят.

Опасни ли са маркетинговите анонси за „бързотечно” внедряване на ERP система? Доколко е голяма опасността от внедряването на „кухи”, мимолетни ERP системи?

Да, могат да бъдат опасни, защото клиентите придобиват представа за едно всеобхватно решение, което ще се инсталира и заработи безпроблемно в кратки срокове и с минимум ресурс. Фирмите, които искат да внедрят ERP, e необходимо  предварително да направят проучване на историята на доставчика на софтуер, референтните му проекти и бъдещите насоки, както и възможността от заменяемост на консултантите по поддръжка на софтуера.

Върху осигуряването на кой ключов човешки ресурс трябва да акцентират клиентите за по-успешно внедряване на ERP система?

Добре e за управлението на проекта от страна на клиента да бъде избран човек, непряко ангажиран с топ мениджмънта на компанията, но същевременно деен и оперативно ориентиран, знаейки точно кой за кой процес отговаря. Обикновено това са ръководители ИТ отдели, заместник главни счетоводители, логистици. Понякога изборът на мениджър на проекта от страна на клиента бива подценен и това води до огромни проблеми и дори провал, тъй като по-голямата част от комуникацията се води между двамата мениджъри на проекти.

Кои са трите най-основни неща, които трябва да знаят клиентите, т.е. АБВ-то в процеса на внедряване на ERP система?

Накратко: правилното определяне на екипа на проекта, финансовите параметри на проекта, както и правилният избор на доставчик на софтуер.

Вашият поглед – ще успеят ли фирмите с одобрени ERP проекти да осигурят финансирането им, за да може то да им бъде възстановено след техния край?

Според нас отговорът на въпроса е да, компаниите, които наистина целят внедряването на качествена и работеща ERP система с осъзната нужда, ще успеят да осигурят финансиране (или вече го имат).

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes