Дариус Залевски, Nokia: Целта ни е перфектният баланс при задоволяване нуждите на бизнес и обикновения потребител

Юли 5, 2012 от Александър Главчев

Дариус Залевски е началник Екосистема и разработчици (EDХ) за Централна и Източна Европа в Nokia. Той отговаря за комуникацията с разбработчиците, копирайтърите и авторите на техническа документация. Самата комуникация е свързана със създаването на екосистемата на Нокиа за смартфони на базата на Windows Phone, както и на мобилни платформи. Той пристигна в Бъгария за семинар на тема мобилност, организиран от местното представителство на анализаторската компания IDC. В презентацията си той говори за екосистемата от приложения и услуги, които производителят предоставя съвместно с Microsoft. След края на събитието Залевски се съгласи да отговори на няколко въпроса за читателите на itFORUM.

 

Nokia Lumia отбелязва възхода на Nokia на пазара на смартфони и този модел се приема с ентусиазъм от потребителите, бихте ли казали какво бихме могли да очакваме от бъдещите модели?

Засега сме концентрирани предимно върху развитие на услугите и приложенията. Трябва да се вземе предвид цялата екосистема, както на Lumia, така и на Windows Phone. Става дума за четирите устройства, Lumia 800, Lumia 710, Lumia 900 (върховият ни модел), както и масовият Lumia 610, чрез които покриваме различните ценови диапазони. Отгоре стоят т.нар. Nokia Services – Nokia Maps, Nokia Drive, а за някои пазари и Nokia Transport, Nokia Reading и Nokia Music. Това са важни услуги, тъй като предлагат на потребителя уникално преживяване.

Nokia Maps например има отлична поддръжка за Централна и Източна Европа, в това число и България. При посещението си в страната аз лично използвах Nokia Drive. У дома свалих карти на България на смартфона си Lumia и потърсих хотела си в София. След това в офлайн режим устройството ме упъти, като по този начин избегнах скъпия трансфер на данни и стигнах безпроблемно до където трябва.

Освен услугите не по-малко важни са и приложенията. Аз например използвам в работата си бизнес приложения, като например офис пакета на Microsoft.

Каква е визията на Nokia за модерният смартфон?

Модерният смартфон трябва да предлага лесен за използване интерфейс и сигурна комуникация – да поддържа различни източници на информация, независимо дали потребителят предпочита електронната поща, Facebook, комуникаци чрез чат и т.н. Също така той трябва да поддържа полезни услуги, като споменатата Drive, която бе от голяма полза за мен, за да стигна до хотела си тук. Не на последно място стоят и приложенията – потребителски или бизнес, за покриване на нуждите на потребителя.

Кога ще можем да очакваме базиран на Windows 8 смартфон от Nokia? Вече някои производители заявяват, че ще имат свои модели през октомври.

За момента няма какво да анонсираме. Сега усилията ни са насочени с посока развитието на Lumia портфолиото, което жъне успех.

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes