Давид Фрейденберг и Шломи Вайзел: Тънките клиенти са логичната стъпка след виртуализацията

Март 11, 2013 от Александър Главчев

Централизацията на информационните ресурси е тема, която през годините постоянно променя лицето, но не и смисъла си. Въпреки че през 80-те и 90-те години на миналия век големите мейнфрейм инсталации бяха изместени от персоналните компютри, идеята зад този тип архитектура съвсем не бе забравена. Според специалисти само недостатъчното техническо развитие в сфери като свързаността, сигурността и виртуализацията са позволили през последните две десетилетия процесът да изглежда на пръв поглед обратен. За повечето бизнеси обаче децентрализирането на ИТ ресурсите е свързано предимно с проблеми. Точно поради тази причина все повече компании отправят поглед към тънките клиенти, здраво стъпвайки върху вече познатите и добре усвоени виртуализационни решения.

 

Един от най-обещаващите играчи при решенията за десктоп виртуализация и тънки клиенти в момента е израелската компания Chip PC Technologies. Нейният главен изпълнителен директор, Давид Фрейденберг, заедно с Шломи Вайзел, президент на местния й представител – фирма Volaro, разказват повече за това, какви са причините за големия интерес към тънките клиенти и кои са техните предимства пред традиционния компютър.

Защо компаниите отново отправят поглед към централизацията, след като вече веднъж са изоставили този модел?

Давид: В края на 90-те години на миналия век виртуализационните платформи достигнаха такова ниво на развитие, че позволиха на компаниите да постигнат онова, което желаеха да правят с централизираните си системи още през 80-те. В края на 80-те и 90-те години бяха създадени компании като Citrix и VMware, чиито сегашни продукти позволяват премахване на компютрите от бюрата на служителите. Именно развитието на виртуализацията е ключът към заместването им с много по-практичните тънки клиенти.

Шломи: Централизацията е голяма тема в момента и поради тежкия икономически период, който започна преди няколко години. Кризата доведе след себе си доста проблеми, най-важните от които са липсата на финансови средства и текучеството на работна сила. Ако аз управлявам една голяма и или средна организация, то се замислям как да намалявам  ИТ разходите си. Закупуването на сървър и тънки клиенти в болшинството случаи излиза много по-евтино от осигуряването на компютър за всяко работно място.

Друго предимство, както каза Давид, е сигурността на информацията. Традиционният компютър е много по-уязвим, тъй като недоброжелателен служител или външно лице би могъл лесно да изкопира данните на най-обикновена флашка, да открадне хард диска или дори цялата машина заедно със съхраняваните в нея данни. Затова компаниите предпочитат централизирания подход – цялата информация е събрана на едно място и защитавана като едно цяло.

Третото основно предимство са големите облекчения по отношение на контрола и поддръжката. Освен тънки клиенти ChipPC предлага и централизиран инструмент за тяхното управление, наречен Xcalibur Global. Този софтуер позволява например терминалното устройство да се използва само в работно за компанията време или да се променя езикът на клавиатурата.Дистанционното управление означава по-малко „черна“ работа за ИТ отдела, като смяна на компютри и инсталиране на операционни системи. Така скъпо платените ИТ специалисти могат да се заемат с наистина важни за бизнеса задачи. При проблем със самото терминално устройство, то може просто да се замени с друго. Благодарение на минималните си физически размери то може да бъде изпращано дори по пощата. Потребителят просто го свързва и продължава работа.

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes