Deloitte: междинни технологии за мобилен пренос, Wi-Fi алтернативи и умерени видеоразговори през 2011-а

Март 28, 2011 от itFORUM

Deloitte публикува основните си предвиждания в сферата на информационните технологии за настоящата година. Това е десетото подобно издание, което по традиция е разделено в три категории: технологии, медии и телекомуникации. От анализатора отбелязват, че ключова тенденция е тяхното обединяване, т.е. те стават много по-близки и взаимосвързани отвсякога. Предоставяме на вашето внимание трите основни акцента на анализатора в категорията телекомуникации.

 

3.5G срещу LTE

Deloitte предвижда, че през 2011-а внедряването на следващо поколение LTE (Long Term Evolution) безжични мрежи ще изостава спрямо очакванията на индустрията поради продължаващата жизнеспособностт на безжични технологии от трето поколение (3G), като High Speed Packet Access (HSPA+) и мобилните устройства, които работят с тях.

Честотите на LTE все още се определят, а общата бройка оператори, които правят технически тестове с новата технология, в края на 2010-а е била около 130. Много коментатори очакваха в момента тя да е вече широко навлязла. Въпреки това от Deloitte очакват до края на годината едва 30-ина компании от 6 държави да стартират комерсиални LTE мрежи. Въпреки че най-големите световни оператори по всяка верятност ще внедрят новия стандарт, повечето мрежи ще се придържат към междинните технологии поне още година.

Анализаторът посочва три базови трика, които доставчиците могат да използват, за да изстискат повече капацитет от сегашните 3.5G мобилни технологии.

  • Сгъстяване на клетките. В повечето големи градове обаче гъстотата вече е близо до максималната. Авангардни иновации, като т.нар. фемто- и пикоклетки, могат да се използват за да се намалят размерите на мобилните клетки, но това все още не е широко разпространено по финансови причини.
  • Подобряване кодирането на радиосигнала. Модерните техники за модулация, които позволяват предаване на повече данни по дадена честотна лента, еволюират непрестанно. Недостатъкът им е обаче, че изискват по-сложна електроника. Една от последните се нарича 64 Quadrature Amplitude Modulation (64 Квадратурна амплитудна модулация), или съкратено 64QAM.
  • Монтаж на допълнителни антени. Т.нар. MIMO (Multiple input – multiple output) конфигурация, която предполага паралелното използване на няколко антени както в предавателя, така и в приемника, доскоро е била запазена област само за технологиите на военните. Тя позволява подобрена безжична комуникация и по-ефективно използване на честотите, особено в градска среда, където сигналите се отразяват от сградите и се получава ефектът на многопътно разпространение на сигнала, което смущава работата на приемника.

Някои аспекти на пълния 4G стандарт могат да се открият в сегашните LTE внедрявания, като MIMO конфигурацията на антените, QAM кодирането и динамичното разпределяне на каналите. Истинското четвърто поколение мобилни технологии трябва да предлага скорости от 100 мегабита/сек за мобилни устойства и фиксирани от 1 гигабит/сек. В момента работещите LTE инсталации обаче позволяват скорости от 10 мегабита/сек за фиксирани потребители. Това, въпреки че е по-бързо от по-старите 3G технологии, няма как да се квалифицира като 4G.

Най-новите версии на 3G, като HSPA и HSPA+, познати като 3.5G, са преходни и използват някои трикове, присъщи на LTE. Например се очаква до края на годината HSPA+ инсталациите да достигат скорости на даунлоуд  30 мегабита/сек.

Много оператори, особено онези с по-фин счетоводен баланс или по-слабо натоварени мрежи, се питат защо трябва да преминават към LTE, когато реалните HSPA+ инсталации предлагат сравними скорости. Може да се заключи, че въпреки че  LTE мрежите се рекламират като мрежи от четвърто поколение, по-удачно би било те да бъдат описани по-скоро като „4G ready“.

Изборът между 3.5G и LTE се оказа по-сложен, отколкото изглеждаше на пръв поглед. Въпреки че на теория предлага сравними скорости, 3.5G е по-неефективен от гледна точка на честотния спектър, т.е. използва повече честоти, за да постигне обещания трансфер – в някои случаи двойно повече от еквивалентно LTE решение. За много доставчици на услуги, които са достигнали лимита на своите честотни диапазони, това може да се окаже определящо за решението им да преминат към по-новата технология. От друга страна в някои развиващи се пазари, като например провинциалните райони на Индия и Китай, операторите все още не са завършили процеса по внедряване на 3G. В тези случаи 4G ще се отложи с години.

Операторите, които в момента инвестират в LTE, може би ще облекчат по-късното преминаване към истинското четвърто поколение, особено от финансова гледна точка. Въпреки това според Deloitte през 2011-а междинните технологии по всяка вероятност ще се окажат най-често внедрявани, тъй като много компании по света не разполагат с финансирането или нуждата от LTE.

По-труден избор предстои на доставчиците, които попадат между двете крайности. Въпреки че те смятат, че могат да отложат необходимата инвестиция за 3-4 години, един евентуален скок на дебита на трансферираните данни или нов модел на употреба от страна на потребителите може да създаде незабавна нужда от имплементиране на решение с по-добра спектрална ефективност, каквото е LTE. Както се видя през последните години търсенето на безжични услуги може да скача много рязко. Операторите трябва да бъдат готови за ръст в обема на данните, измерван в хиляди проценти през следващите три години. Досегашният опит сочи, че такива цифри са възможни и има вероятност подобни тенденции да се съхраняват с години.

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes