Деница Калчева, Омега Софт: Можем да наблюдаваме липса на открити цени и неупоменати условия

Май 28, 2012 от itFORUM

Кампанията около избора и внедряването на ERP системи започна. Какви са вашите очаквания (като внедрител, производител или консултант) към този момент? 

До известна степен българският народ е консервативен. Много хора не възприемат новостите, включително и съвременните начини за автоматизация на част от работните процеси. В този смисъл предвиждам усложнения на първо време.

Какви биха могли да бъдат конфликтните точки в процеса на конкуренция между различните ERP играчи?

Както във всеки друг сектор, така и тук можем да наблюдаваме липса на открити цени и неупоменати условия. Процесът по внедряване на тази система е най-скъп, което предполага уловки за ниски цени, които са последвани от значително повишени такива за обслужване или актуализация на продукта.

Налице е голямо  разнообразие на ERP системи – и на глобални, и на местни доставчици. Какво според вас би било разпределението им към клиентите и от какво ще зависи това разпределение?

Предимството на българските доставчици е по-достъпната цена за внедряване и обслужване. За сметка на това при покупка на система от глобален доставчик съществува гаранция, че отговаря на съответната характеристика за ERP.

Коя от съвременните технологични тенденции в ERP софтуера би могла да даде предимство на някой от играчите на пазара?

Безспорно тук става въпрос за  облачни технологии и мобилна версия на ERP системата. Втората функционалност ще е от изключителна полза  за търговските компании.  

Опасни ли са маркетинговите анонси за „бързотечно” внедряване на ERP система? Доколко е голяма опасността от внедряването на „кухи”, мимолетни ERP системи?

Опасността  от внедряването на „кухи”  ERP системи е факт само в случаите на неправилно избрани приоритети при покупка на софтуер. Най-просто казано, цената не би следвало да е единственият и най-важен критерии, защото често е правопропорционална на качеството. Другият често срещан проблем е, че много компании предлагат ERP системи, които не отговарят на нужните характеристики.

В момента протичат процедурите по определяне на изпълнител на ERP проектите. Какви биха могли да бъдат капаните около успешното приключване на тези тръжни процедури?

Това биха могли да бъдат некоректни условия за сключване на договор между страните, оскъдна и подвеждаща информация за подготвяне на документи за участие в тръжната процедура.

Какви са вашите препоръки към Изпълнителната агенция за малки и средни предприятия като договарящ орган в процеса на изпълнение на одобрените ERP проекти?

Детайлен анализ както на внедряването, така и на поддръжката на системите – срокове за реакция и изпълнение на консултантските услуги.

Върху осигуряването на кой ключов човешки ресурс трябва да акцентират клиентите за по-успешно внедряване на ERP система? 

Смятам, че всеки служител, заемащ ръководна позиция, трябва да бъде обучен за работа със системата.

Кои са трите най-основни неща, които трябва да знаят клиентите, т.е. АБВ-то в процеса на внедряване на ERP система?

Клиентът трябва да е наясно с процесите и връзките в структурата на фирмата. Необходимо е да се установи кои процеси е нужно да бъдат автоматизирани и какъв ресурс може да се задели за целта.

Вашият поглед – ще успеят ли фирмите с одобрени ERP проекти да осигурят финансирането им, за да може то да им бъде възстановено след техния край?

Успеваемостта на финансирането зависи от това колко голяма е компанията и колко качествено е извършено внедряването на ERP системата.

Изразете свободно вашата позиция около процеса на внедряване на ERP системи.

Бизнесът в България няма опита да оценява и планира ресурсите. Освен това мащабът му е твърде малък, за да оправдае разходът на време и финанси за внедряване на ERP.

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes