Деян Живанович, EMC: Облачните симулации с реални данни са най-добрият начин за генериране на доверие

Октомври 26, 2011 от Александър Главчев

Постигането на пълно обединяване на ИТ ресурсите на дадена организация е процес, който трябва да премине през няколко основни фази. Едно от основните неща, които трябва да се случат през това време, е да се възприемат новите начини на мислене и подходи, свързани с виртуализацията. Същевременно компаниите от Югоизточна Европа по-скоро изчакват, за да могат да се възползват от опита на западните си колеги и техните най-добри практики. Това сподели Деян Живанович, който управлява активностите около предварителните продажби на EMCв Югоизточна Европа. Специалистът е базиран в Белград, работи от 8 години за сторидж доставчика, като през 2003-та започва кариерата си в компанията в ролята на технологичен консултант. От две години и половина той и екипът му предоставят техническа консултантска, поддръжка на структурите, които се занимават със самите продажби. Живанович бе един от гостите на първия EMC Forum, който наскоро се проведе в София. Той даде интервю за читателите на itFORUM, в което направи съпоставка на подходите на бизнесите към новите тенденции в информационните технологии тук и на Запад. Живанович описа какви са стъпките при цялостното виртуализиране на инфраструктурата – един неизбежен процес, имайки предвид постоянния ръст в обемите данни, с които трябва да се справят компаниите.

 

Г-н Живанович, бидейки от региона, бихте ли могъл да сравните пазара на клауд инфраструктурни решения на Балканите с този в Западна Европа?

От гледна точка на EMC пазарът тук не е много по-различен от този в държави като Германия, Италия или Франция. В някои случаи ние (Балканите) сме по-напреднали от гледна точка на възприемането на нови технологии и подходи по отношение на ИТ. В други обаче сме прекалено бавни. Например в момента темата е клауд компютингът и как той може да помага за справянето с големи обеми от данни. Тук също се говори за облака, за данните и виртуализацията, но разпространението  на Запад е много по-голямо.

Преди време имах възможност да помагам дистанционно за един проект в Швейцария. Става дума за производител на часовници, чиито ИТ ресурси са виртуализирани около 75%. На Балканите това ще започне да се случва масово едва през следващите 2-3 години. Тук хората са по-предпазливи. Искат първо да видят как останалите се справят с новата технология и след това да се възползват от най-добрите практики.

Нещо, което се наблюдава както в България, така и в други страни от региона, е че представителствата на западните компании движат напред пазара, като се възползват от новите идеи и технологии, с които разполагат в своите централи.

Повечето бизнес лидери са малко или много консервативни, що се отнася до възможностите за свободен достъп. В същото време именно това е една от идеите, стоящи зад клауд компютинга. Как убеждавате клиентите си, че облачните системи могат да бъдат не по-малко сигурни от класическата ИТ инфраструктура?

Показваме им нагледно. Защото едно е да се говори за нещо и съвсем друго то да бъде демонстрирано. Човек, чиято кариера е започнала по времето на затворените мейнфреймове, е много трудно да бъде убеден само с презентации да обърне внимание на нещо, което предлага свобода на достъпа. EMC разполага с четири демонстрационни центъра по целия свят, като най-близки за нашия регион са тези във Виена, Австрия, и Ирландия. В Корк (Ирландия) имаме и производствени мощности, които покриват региона EMEA и там можем да демонстрираме цялото си портфолио. Правим симулации на живо и т.нар. Proof of concept, които могат да бъдат изпробвани с реални данни на клиенти. Това е най-добрият начин за генериране на доверие.

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes