Дейтацентровете са добро решение във финансовия недоимък

Ноември 17, 2009 от admin

Въпреки кризата обемът данни в компаниите не намалява, а тъкмо напротив – продължава да бележи стабилен ръст. Този факт сам по себе си няма никакъв шанс да впечатли когото и да е, но поставя въпросителна пред желанията на ИТ мениджърите да съкратят разходите на поверените им отдели.

 

Ясно е, че за да се изгради надежден дейтацентър не е достатъчно да бъдат предвидени само процесори, дискове и останалата част от необходимата хардуерна плеяда. Необходима е също специална техника за осигуряване на качествено енергоподаване, климатизация и вентилация за осигуряване на необходимия температурен режим и т.н. Сред страничните изисквания, особено при наличие на конфиденциална информация е охраната, с цялата й инфраструктура.

Как да спестяваме?

Един вариант за спестяване на главоболия и финансови може да бъде колокацията, т.е. прехвърлянето на отговорността върху външен доставчик. Предимството при тази схема е, че клиентът не е обвързан със закупуване на каквато и да било техника, а аутсорсва съхраняването на фирмената информация в специализиран за целта дейта център. Освен очевидната финансовата страна, където услугата “на едро” в най-общия случай излиза по-евтино, липсата за всякаква нужда от познания в различно странични сфери като климатизация и други също несъмнено носи приоритети. Самият дейта център се помещава в специално проектирани за целта помещения, голяма част от техниката е двойно или дори повече резервирана – нещо което средните и особено малките компании не биха могли да си позволят, ако разчитат на собствена техника.

Извеждането на ИТ инфраструктурата на компаниите във виртуалната среда на центъра не само ги улеснява финансово, но и гарантира високо качество, непрекъсваемост на услугите, конфигурации изцяло съобразени с нуждите им, широки възможности за надграждане и висока степен на защита на информацията.

Съвременните колокационни центрове предлагат възможности, които надграждат концепцията на класическия аутсорсниг. Клиентите получават собствена виртуална среда, поддръжка на инфраструктурата, сигурна защита както от атаки и вируси, така и физическа чрез охрана и ограничен достъп до техниката, архивиране и възстановяване на данните и гарантиран връзка чрез интернет от всяка точка на света.

Софтуерът също може и трябва да бъде повод за размисъл. В началото на годината на семинар, организиран от SAGA Technology, Стив Лий, отговарящ за развиващите се пазари в Sun Microsystems обобщи, че най-често задаваният въпрос от страна на клиентите, когато обмислят нов дейтацентър е как да преминат на по-ново и евтино решение за ИТ системите без да губят производителност. Един от най-лесните начини, според него е използването на операционна система с отворен код, визирайки Solaris, която се явява една от ключовите разработки на Sun. Лий определи това решение на компанията като движеща сила за иновация и опит на производителя да се диференцира поне малко от останалите играчи. В тази насока през 2005 компанията пуска в обръщение специалната 128-битова сървърна файлова система, наречена ZFS (Zettabyte File System), коявто отново е с отворен код.

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes