Два български проекта на европейския образователен форум "Партньори в познанието"

Март 20, 2012 от itFORUM

Проекти, реализирани в две български училища - 137 СОУ "Ангел Кънчев", гр. София и Основно училище "Райно Попович", гр. Карлово, ще бъдат представени на IX форум "Партньори в познанието", организиран от Майкрософт. От 20-ти до 22-ри март 250 учители-новатори и образователни лидери от цяла Европа ще се съберат на форума, който се провежда в португалската столица Лисабон, в рамките на европейска седмица на електронните умения (European eSkills Week).

 

Участниците в събитието ще дискутират качеството на образователното съдържание и предизвикателствата пред учителите при интегрирането на уменията на 21-ви век в обучителните практики. Форумът фокусира върху ключовата роля на технологиите за преодоляване на бариерите пред реализирането на иновативни подходи в преподаването и обучението на учениците.

В рамките на европейския форум ще бъдат представени два български проекта:

tagCARE (Children Achievement Responsibility Environment) се реализира в 137 СОУ "Ангел Кънчев", гр. София от Десислава Миленкова, начален учител и Даниелина Антонова, учител по ИТ. Проектът създава отговорно отношение към околната среда и помага да се осъзнае важността, която имат различните природни ресурси за запазване равновесието на Земята. В същото време, разнообразното използване на най-върхови световни иновативни ресурси подпомага развитието на компетентностите на 21-ви век – ИКТ умения и умения за работа в екип, инициативност, критично мислене, креативност. В центъра на всички дейности в училището са децата.

“Темата на проекта и правилното използване на технологиите в него са актуални не само за страната ни, а и за света. Споделянето им на Европейския форум в Лисабон е поредното предизвикателство за българското образование, което ни поставя сред водещите в Европа. Отиваме, за да спечелим!“, коментира г-жа Мариана Закова, директор на 137 СОУ „Ангел Кънчев”.

We KINECTing History е проект, който се реализира в Основно училище "Райно Попович", гр. Карлово от Величка Дафчева, учител по ИТ и Зорница Петрова, училищен психолог. Проектът е насочен към деца от шести клас, за които българският не е майчин език.

"Нашата цел е да мотивираме децата да учат, като придадем интерактивност на учебната дисциплина История. Чрез технологиите ние поставяме децата в ситуации, в които те сами управляват посоката на обучение, като учителите само им задават правилата. Активното ангажиране на учениците-тийнеджъри, принадлежащи към малцинствени групи и произхождащи от социална среда, в която образованието не се разглежда като ценност, е предизвикателство, пред което сме изправени не само ние в Карлово, но и световната образователна общност", коментира Зорница Петрова.

Българската делегация ще бъде подкрепена и от доц. Румяна Папанчева от Бургаски университет "Проф. д-р Асен Златаров", която е част от международното жури, оценяващо представените образователни проекти. Доц. Папанчева участва за пета поредна година в комисията. Отличените три проекта във всяка категория ще се състезават на Световния образователен форум "Партньори в познанието", който ще се проведе през ноември 2012 г. в Атина, Гърция.

"Българските проекти, които ще бъдат представени в Лисабон, позиционират страната ни сред авангарда на образователните иновации в европейски мащаб. Проблемите, които атакуват са предизвикателства, с които обществото ни тепърва ще се сблъска - как да поставим ученика в центъра, как да развием уменията на 21-ви век, как да използваме технологиите в полза на образователния процес. Ние в Майкрософт имаме технологиите, работим с образователните лидери и учителите-новатори, за да отговорим заедно на тези предизвикателства", коментира Георги Ранделов, изпълнителен директор на Майкрософт България.

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes