Един милиард ще станат абонатите на мобилни широколентови услуги през тази година

Януари 12, 2011 от itFORUM

През 2010 г. броят на абонатите на мобилни широколентови услуги достигна и надхвърли границата от половин милиард в световен мащаб. Ericsson прогнозира, че тази цифра ще бъде удвоена преди края на 2011 г. Най-голям брой абонати, около 400 милиона, се очаква да бъдат концентрирани в Азиатския Тихоокеански регион, следван от Северна Америка и Западна Европа с над 200 милиона потребители всяка.

Проникването на мобилните широколентови услуги става все по-осезаемо, поради нарастващата употреба на смартфони, свързани лаптопи и таблети, поддържани от високотехнологични мрежи от ново поколение. Потребителите на смартфони ползват все повече приложения и интернет услуги докато са в движение. Мобилният трафик на данни расте с бързи темпове в световен мащаб. През август 2010 г., Ericsson обяви, че този трафик се е утроил за една година.

Миналата година беше много успешна и за LTE технологията. Към момента Ericsson е сключил търговски LTE договори с 11 оператора в цял свят.  Почти половината от 16-те доставени от компанията мрежи вече функционират, а операторите и потребителите печелят от високоскоростния достъп, осигурен от LTE.

Потреблението на интернет и други медии се променя в резултат на въвеждането в експлоатация на бързи мрежи и възможността за употреба на различни устройства, включително и смартфони. Според проучване на Telia Sonera, направено сред нейните LTE абонати, около 23% от тях сега гледат повече онлайн телевизия, а 46% сърфират по-често в мрежата, докато са далеч от дома. Поради увеличените скорости и намалена латентност, LTE мрежите активират висококачествено видео предаване, което привлича и професионални потребители, като радио-телевизионни компании и организации за обществена безопасност.

Ericsson прогнозира, че до 2015 г. броят на абонатите на мобилни широколентови услуги ще достигне 3,8 милиарда, като 95% от тях ще ползват  HSPA, CDMA и  LTE мрежи. CDMA е базиран върху CDMA 2000 EV-DO технология. LTE включва FDD-LTE и TDD-LTE технологии.

Ericssonе доставчик на повечето HSPA Evolution мрежи, които оперират със скорости от и над 21Mbps. Според Световната асоциация на доставчиците на мобилно оборудване (GSA), от ноември 2010 г., повече от 99% от WCDMA операторите в световен мащаб са внедрили HSPA в мрежите си. Преминаването към HSPA Evolutionе основна тенденция, белязала изминалата година. Над 20% от операторите са пуснали в действие HSPA Evolution мрежи за потребителите си.

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes