Ееро Коскинен, SAP: Tрябва все повече да бъдем разглеждани като компания, предлагаща инструменти за бизнес анализ

Октомври 20, 2011 от Александър Главчев

Сравнително отскоро немският софтуерен разработчик SAP започна да използа модерни термини като in-memory, business intelligence и дори SaaS, които доскоро сякаш избягваше. На тазгодишния SAP World Tour тази тенденция беше повече от очевидна. По думите на Ееро Коскинен, експерт в областта на новата технология HANA (High Performance Analytic Appliance), SAP трябва все вече да бъде разглежданa като компания, предлагаща инструменти за бизнес анализ, а не само като доставчик на класическите си ERP, CRM и Business Objects решения. Коскинен даде интервю за читателите на itFORUM, в което отговори на въпроси за хардуерните изисквания на HANA, както и за визията на SAP по отношение на тази технология.

 

„In-memory“ най-общо означава разполагане на информацията в оперативната памет. В тази връзка какви са системните изисквания на HANA?

Изискванията се определят от обема на информацията, която се обработва. След компресията този обем намалява най-малко два пъти, но и това е условно. Зависи каква точно е информацията. Оптимистичните прогнози за компресията обикновено са до около 10-кратно намаляване на нейния обем. Имали сме отделни случаи, когато сме достигали и до 60 пъти намаляване на обема на суровите данни. Първоначално минималните изисквания на HANA бяха за 64 GB оперативна памет, сега обаче те са за 128 GB.

По отношение на изчислителната мощ грубо може да се каже, че за 16 GB памет е необходим един процесор (едноядрен). Чиповете обаче стават все по-производителни, така че тук е налице постоянна динамика. Затова от хардуерна гледна точка предлагаме сертифицирани хардуерни конфигурации, така че да сме сигурни, че крайната система ще работи достатъчно бързо.

Един от най-явните ефекти на световната криза, е, че компаниите драстично намалиха инвестициите си в ИТ решения. Ако дадена организация вече разполага с някакви сървъри и сторидж, то какви са шансовете тя да може да се възползва от предимствата на технологията HANA, без да инвестира в нов хардуер?

Гаранциите ни по отошение на сертифицирания хардуер засягат предимно производителността. По всяка вероятност HANA ще работи и на други конфигурации, но са възможни проблеми с производителността и незадоволяване очакванията на клиента.

В крайна сметка сертифицираният хардуер не е нещо особено, просто специално подбрани компоненти. За други конфигурации просто не даваме гаранции и е възможно да възникват проблеми с поддръжката.

Според плановете на SAP, представени на World Tour 2011, през 2014-а се очаква ERP решение, което да работи „върху“ HANA. Какво означава това?

Да, това е планът. Причината да не сме го направили вече е, че една база данни като BW (Business Warehouse), не се нуждае от транзакционен слой по начина, по който го прави една ERPсистема. В класическия случай е налице сървър за приложения, който е сърцето на цялата система, и една  „глупава“ база данни, която просто да складира информацията. При HANA се случва промяна на парадигмата по отношение на съхранението на данни, защото самата технология извършва и част от обработката на данните. Точно това трябва да се промени в ERP решението, което в момента просто изпраща заявки към базата данни, а не изчислява задачи, които трябва да бъдат свършени.

Преди да пуснем едно такова решение на пазара трябва да сме сигурни, че то се възползва по най-добрия начин от in-memoryтехнологията. Разбира се, клиентите могат да модифицират други приложения за обработка на данни, за да ги ускорят, но се налага консултиране и като цяло процесът отнема време.

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes