Електронните подписи се разпространяват вирусно

Октомври 1, 2012 от Благой Благоев

Всеки иска да прави всичко в интернет, включително и договарянето

 

Според доклада на Gartner (публикуван през май, 2012-та) растежа на пазара за електронни подписи в САЩ наподобява вирусна епидемия. Взривният ръст на софтуера и услугите за електронен подпис е в размер на 48% през 2011 г., достигайки 164 милиона щатски долара. Очакванията на анлизатора са този ръст да се запази и през тази година.

 

Движеща сила за това увеличение в използването на електронния подпис е появата на SaaS (Software as a service) доставчици, които са направили технологиите по-достъпни и широко разпространени. И тъй като технологията за електронен подпис става все по-повсеместнa и приета, става още по-привлекателна и вирусно възприемана от предприятията.

Катализатор на търсенето на електронни подписи е и развитието на възможността за правене на транзакции чрез мобилните технологии, които се развиват все повече, а хората все повече искат да правят бизнес по интернет. Всеки иска да прави всичко в интернет, включително и договарянето. След наколко години, считано от сега, хората ще се смеят на факта, че са отпечатвали неща и подписвали договори, които са изпращани по факса и обратно. Освен десктоп решенията за електронен подпис, постепенно започват да се развиват и уеб-базирани услуги на принципа на абонамента. Тенденцията в световен мащаб е да се предлагат леки инструменти с богати функции за сигурност, които да се интегрират с други софтуерни приложения.

Експертите уверяват, че увеличеното търсене на цифрови технологии за подписване се задвижва от потребителите, които търсят начини да ускорят своите бизнес сделки. Те вече използват по-удобни уеб и мобилни приложения и с това движат и развитието на приемането електронния подпис. Този вид технологии засега правят най-голямо сцепление с банковото дело, застраховането и кредитирането, тъй като компаниите в тази сфера удвоиха усилията си да достигат до потребителите чрез интернет. Клиентите им искат повече гъвкавост, която пък от своя страна е иницииранат от бързия възход на смартфоните.

Анализаторската компания Gartner също признава нарастващата потребност на индустрията за по-всеобхватни подходи за предлагане на електронните подписи. Тя дори акцентира върху нуждата от автоматизиране на подписа до "последната миля" на бизнес процесите. Предприятията на запад са се научили, че вече има много повече сложи процеси онлайн, отколкото простото подписване на потребителя и осигуряване на документ. Например подписването на бизнес процеси трябва да бъде автоматизирано от началото до края, за да може успешно да се даде възможност за автоматизираната им обработка. Организациите, прилагащи електронни подписи, трябва да определят и управляват подписването на работния процес и правилата за подписване на индивидуалните сделки на служителите.

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes