ERP и CRM - въпросите са едни и същи, но отговорите не

Ноември 17, 2010 от itFORUM

ERP и CRM са на гребена на вълната в ИТ индустрията. Битката за клиенти е жестока и разработчици и внедрители са обръгнали в многобройните “схватки” в процеса на доказването си на пазара. Колкото и да са еднакви бизнес правилата, всеки си има собствен поглед и философия за това как трябва да се случват нещата в този бранш. Всички си задаваме едни и същи въпроси за избора, проблемите, тенденциите и т.н. Отговорите на тези въпроси винаги са различни, защото са различни и участниците в този пазар. Професионални отговори на някои въпроси специално за it FORUM дадоха Нина Рускова, директор консултантски услуги в Rila Solutions, Велислав Петров, CEO в Decart, Дима Улевинова и Милен Михнев, специалисти по ERP и CRM системи в Kontrax, Стойчо Нонов, ERP решения в Microinvest, Филип Мутафис, управляващ съдружник в Балкан Сървисис, Божидар Крапчев, управител на LLP София, Иван Аржентински, управител на фирма Алое Ко, Светла Манолова управител на SM Consulta.

 

Какво е определението за добра ERP система? 

Филип Мутафис: Няма добра и лоша, има подходяща и неподходяща. Не можеш да разнасяш пици с камион, нито да правиш международна търговия с мотопед. 

Божидар Крапчев: Добрата ERP система е единствено тази, която е внедрена и се използва от компанията и води до постигане на предварително дефинирани цели. Всъщност няма никакво значение коя е ERP системата и какво може, защото дори да си купим най-скъпата и всичко можеща, ако тя не е или не може да бъде внедрена от този, който ни я продава, това са просто едни прахосани средства. За съжаление има и в България немалко случаи на фирми, които са дали огромни средства за името и  впоследствие няколко години по-късно продължават все още да работят по предишния начин. 

Нина Рускова: Добра ERP система е тази, която обхваща всички или почти всички бизнес процеси в организацията. 

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes