Евро-финансираните ERP проекти са изправени пред рискове

Март 6, 2012 от Ваню Кръстев

Какви са проблемите пред компаниите, които до няколко седмици ще получат европейско финасиране за внедряване на ERP системи, бе темата на специализираната бизнес конференция „Евро-финасирано ERP. Проблеми и решения". Организатор на събитието бе внедрителят на ERP системи LLP Dynamics България, с подкрепата на Майкрософт България. 

 

Неотдавна компании-внедрители на ERP системи алармираха за потенциални проблеми след обявяването на одобрените за финансиране проекти по програма „Покриване на международно признати стандарти и въвеждане на системи за управление в предприятията“ по ОП „Конкурентоспособност“. През 2011 г. по тази програма кандидатстваха около 1300 проекта на български компании, които искат да внедрят софтуерни системи за управление на бизнеса (ERP). Проектите, които ще бъдат одобрени за европейско финансиране по програмата, са около 250. Към момента в България общият капацитет на внедрителите на ERP софтуер е около 70 системи годишно. Същевременно срокът, в който спечелилите финансиране компании ще трябва да изпълнят проектите, е 12 месеца. Това ще изправи голяма част от фирмите пред невъзможността да усвоят средствата, още повече, че заради задължението за изпълнение на различни административни процедури и оформяне на документация срокът се скъсява на 6-7 месеца. В допълнение, в България не съществува достатъчен капацитет от специалисти, които да осъществят внедрявания в такива мащаби

„Най-важните политики на държавата са тези, които са пряко ориентирани към българския бизнес - заяви при откриването на конференцията Томислав Дончев, министър по управление на средствата от Европейския Съюз. – Убеждението ми е, че ресурсите трябва да бъдат разпределени целенасочено в определени тесни сфери, за да постигнат максимален ефект. Каквито и разлики да има между публичния и частния сектор, пред всички ни стои една обща задача – да имаме повече български фирми с внедрени и работещи решения за управление на бизнеса”. Според Дончев е важно да се постави въпрос доколко правилата за управление на проектите по Оперативна програма „Кокурентоспсобност” съответстват на реалностите при внедряванията на ERP решения. Министърът апелира за обратна връзка от всички, които участват в този процес, за да може при създаването на следващите финасови схеми да има възможност за по-добрата им адаптация към реалните нужди на бизнеса. „В момента работим върху новите схеми за подкрепа и ако вие имате готовност и желание да ни окажете помощ аз ще очаквам максимално зрели предложения от ваша страна – допълни той. – Защото моментът, в който трябва да определим за какво и колко средства трябва да бъдат изразходвани през следващите осем-девет години е вече е настъпил.”

При откриването на конференцията Георги Ранделов, изпълнителен директор на Майкрософт в България, заяви, че за фирмите, които не бъдат одобрени по финасиращата програма  компанията и партньорът й LLP Dynamics България, са готови да предложат различни варианти за внедряване на ERP система. Вижте видеото:

Габор Витце, мениджър в EUGA - програмата, която оказва съдействие при одобряването на ERP проекти - очерта накратко някои от предизвикателствата пред потенциалните бенефициенти. Вижте видеото:

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes