Европа финансира проекти за трансгранични е-фактури, е-здравен картон и е-обществени поръчки

Декември 12, 2015 от admin

Български организации и компании могат да участват в конкурси за проекти, които ще бъдат финансирани с общо 55,6 млн. евро в сектор „Телекомуникации” от Механизма за свързване на Европа.

16,9 милиона евро е бюджетът за проекти, свързани с нови услуги или усъвършенстване на съществуващите системи за електронни обществени поръчки, електронно здравеопазване, електронна идентичност и онлайн решаване на спорове.

Безпроблемното медицинско обслужване на гражданите от Европейския съюз, които пътуват в друга държава и намаляването на риска от лекарски грешки, е в основата на проектите, които ще бъдат одобрени в областта на електронното здравеопазване. Целта е да бъдат усъвършенствани трансграничният единен здравен картон и електронните рецепти.

В момента на 21 езика действа информационната система, която подпомага сравняването и използването на различните национални документи (сертификати, удостоверения и др.), необходими за участие в процедурите за трансгранични обществени поръчки. Целта на новите предложения в областта на трансграничните обществени поръчки, които ще бъдат финансирани от Механизма за свързване на Европа, е да се привлекат и доставчиците на услуги за сертифициране и удостоверяване.

По темата за електронната идентичност ще бъдат подпомагани проекти за популяризиране и ускоряване на използването и от администрацията и бизнеса, както и за интеграция в съществуващите електронни услуги, електронни системи и онлайн платформи.

Проектите за онлайн решаване на спорове трябва да бъдат насочени към предлагането на изцяло онлайн, прости, бързи и евтини извънсъдебни решения за уреждане на възникнали спорове, което да стимулира трансграничната електронната търговия, чрез повишаване на доверието и сигурността, както за европейските потребители, така и за търговците.

Бюджетът за усъвършенстването на трансгранично електронно фактуриране в рамките на Европейския съюз е 7 милиона евро.

Българските участници в конкурсите по Механизма за свързване на Европа в повечето случаи трябва да потърсят партньори от други държави от ЕС за включване в консорциум. Безвъзмездните средства  са между 50 и 100 процента от преките допустими разходи за изпълнението на проекта. Представените днес конкурси са обявени на 30 октомври и 17 ноември, като сроковете за подаване на предложения са съответно 19 януари 2016 г. и 15 март 2016 г.

В програмата за 2016 година се очаква да бъдат обявени конкурси за безопасен интернет с бюджет до 5 милиона евро и 100 процента финансиране; Електронна доставка на документи - до 1 млн. евро и 75 процента покриване на разходите, принос към  паневропейската библиотека Еуропеана – до 10 млн. евро и 100 процента безвъзмездна помощ. Предстои и обявяване на конкурси за електронен обмен на информация, за осигурителни данни, както и свързвани на бизнеса регистри.

Механизмът за свързване на Европа дава възможност за подготовка и изпълнение на проекти от общ интерес в рамките на политиката за трансевропейските мрежи в секторите на енергетиката, транспорта и телекомуникациите. Финансовият инструмент е насочен към постигане на реални подобрения в живота на гражданите, икономиката и администрациите чрез изграждането на оперативно съвместими инфраструктури въз основа на утвърдени технически и организационни решения.

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes