Gartner: необходима е нова ИТ нагласа

Март 11, 2013 от Александър Главчев

Вече не е достатъчно ИТ да се разглеждат само като инструмент за опростяване и подобряване на „обикновения“ начин за правене на бизнес. Самите технологии трябва да се разглеждат от бизнес гледна точка – промяна на моделите, промяна на начините за конкуриране. Това сподели Лий Уелдън, анализатор от Gartner, който представи тазгодишното изследване CIO Agenda. По негови думи вече не може да се говори са сближаване на гледните точки на бизнеса и на ИТ, а бизнесът трябва да се дигитализира – процес който трябва да започне с мащабно преструктуриране на ИТ.

 

Скрити проблеми

По думите на Уелдън в момента в сферата на ИТ се наблюдава явление, което той описва като тиха криза. Според данните от ИТ директори, получени по време на тазгодишната CIO Agenda, компаниите обикновено реализират около 43% от технологичния си потенциал. „Това е очевидно – обясни Уелдън. – Често се случва да инсталиране нови решения и те да не бъдат използвани както трябва или направо заобикаляни.“ По негови думи все повече ръководствата на компаниите забелязват този факт и желаят помяна, докато за ИТ директорите той е нещо нормално от години. Нормалният подход, според техническите лица, е насочен към подобряването на аспекти като бързодействието на ИТ системите и не толкова в посока партниране на бизнеса на стратегическо ниво.

Същевременно обаче една от основните пречки пред реформирането на ИТ е вътрешен, а не външен проблем. Според Уелдън много от ИТ директорите са свикнали с този начин на работа и са дори горди с това, което са изградили. Дори при промяна на бизнеса в сферата на ИТ е по-вероятно да се случат промени в някои проекти или да се преразпределят ресурси, отколкото да се започнат фундаментални реформи.

Разбира се ИТ директорите не са слепи към всичко случващо се около тях и това особено добре си личи в класацията на бизнес стратегиите, които те смятат за основни през настоящата година. Съвсем очаквано на първо място е осигуряването на ръст за организацията, приоритет който остава непроменен през последните няколко години. На втора позиция обаче през 2013-та се появява нещо, наречено „Доставка на оперативни резултати“. Разбира се очакванията за това че ИТ трябва да помяга не само в дългосрочните планове на компанията съвсем не е нещо ново, но сега за пръв път това изискване влиза в челната тройка на бизнес стратегиите. За сравнение през 2012 г. и 2011 г. то е заемало съответно 5-та и 9-та позиция в аналогичните класации. На трета позиция през 2013-та стои неизменната нужда от намаляване на разходите.

Повече от просто технологии

Според Gartner навлизането ан дигиталните технологии е принудило ръководителите на компаниите да изискват повече от ИТ отделите, както и да реализират повече от споменатите 43 процента. За постигането на тези цели обаче е необходимо да се преосмисли ролята на ИТ в организацията. Според анализатора технологиите във всяка компания трябва да имат три основни роли, наречени Tending, Hunting и Harvesting.

Tending oзначава ИТ в ролята на класическото поддържащо звено – подобряване на операциите и управлението на ресурсите, без увеличаване на разходите. Тук технологиите следват стъпалообразно развитие, чрез регулярни ъпдейти на функционалностите.

Ролята Hunting се проявява в ситуации, когато ИТ трябва да има водеща роля – да проучва и намира възможности и иновации отвъд  пределите на организацията. Според Уелдън някои от тези проекти неминуемо ще се окажат несупешни, но всяка подобна стъпка е важна за цялостното развитие на компанията, тъй като й носи опит. Резултатът, според анализатора, е експоненциален ръст на производитлността, тъй като новите технологии и бизнес иновациите могат подобряват радикално начина на работа.

Третата роля, Harvesting, се проявява, когато ИТ трябва да подобрява бизнес производителността чрез промени в бизнес процесите, разширяване и подбряване на продуктовата гама и услугите и внедряване на най-добри практики. За разлите от Tending, където ИТ просто следва бизнеса и подобрява установените операции, Harvesting трансформира ИТ инфраструктурата, операциите и приложенията, с цел генериране на допълнителни резултати.

Разбира се нито една от тези роли няма как да бъде наречена радикално нов начин на мислене. „Сега обаче трябва да мислим по-различно – обясни Уелдън. – Да мислим върху стратегии по отношение на технологиите и информацията вътре бизнеса. Това предполага една по-различна нагласа.“

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes