Gartner: Пет мита за съхранението на данни

Януари 16, 2013 от itFORUM

Какво наистина се случва с цените на продуктите за съхранение? Как управлението на съхраняваната информация или неговата липса влияят на центъра за данни? Кога SAN е правилната стратегия? Според анализатора Gartner това са едни от ключовите въпроси и реални предизвикателства, стоящи пред ИТ мениджърите, когато взимат решения за сториджа. Налице са обаче пет мита, които размиват отговорите.

 

Мит 1: Сториджът поевтинява

Въпреки че наистина цената на терабайт намалява със средно 35-40% годишно, за същото време средностатистически инсталираните решения за съхранение на данни се увеличават с около 45 на сто. Всъщност именно това е най-бързо растящият генератор на разходи в центровете за данни. Средно за 18 месеца закупените терабайти се удвояват. Дори за много дейтацентрове ръстът надхвърля 100% годишно. В същото време едва 65 на сто от решенията за съхранение да данни в компаниите се използват ефективно.

Мит 2: По-евтино е да се добавят решения за съхранение отколкото да се управляват

Ръстът при средния клас сторидж изпреварва с много този при мейнфрейм средите, тъй като по-малките компании обикновено не управляват в такава степен какво точно се записва по техните дискове. Същевременно значителна част от инсталирания капацитет често се оказва неизползван или недостъпен. Т.нар. RAID overhead може да „погълне“ между 20 и 50% от капацитета с цел възстановяване на данни и защита от повреди на хардуерно ниво. Важно е също така да се помни, че колкото повече са съхраняваните данни, толкова по-голям е рискът от повреждане на информацията, загуба на файлове и бекъпи, и проблеми при аварийното възстановяване.

Според анализатора обаче най-големият проблем е неконтролируемото разрастване. Инвестициите в инструменти за управляване на сториджа, автоматизация и администриране на системите не се увеличават със споменатите 45% годишно при решенията от среден клас. И допълнително – вечно разрастващата се база се оказва администрирана от все по-скромна бройка служители. Резултатите са намалена наличност, проблеми със сигурността и повишена възможност от проблем с целостта на съхраняваната информация.

Мит №3: Капацитетът при поискване е страхотна идея

Капацитетът при поискване (Capacity on Demand – COD) е добра идея за приложения, където е налице голяма летливост на нуждата от капацитет за съхранение или когато внезапно изчерпване на обема би оказало влияние на критичен за бизнеса процес. COD дава на центровете за данни достъп „точно на време“ до сторидж, който вече е инсталиран в правилната среда и „чака“ да бъде използван.

Според Gartner капацитетът при поискване е най-подходящ за доставчици, които могат да разположат устройствата за съхранение при клиент, а не в собствените си складове. Голяма е и вероятността въпросният сторидж да не е първа младост, особено когато става дума за многогодишни договори. По този начин доставчикът може да продава по-старото оборудване, без да се затруднява от намаляващата с 35-40% годишно цена на тези решения. Дори ако доставчикът предлага отстъпки от например 10-15 на сто, центърът за данни, който разчита на COD, на практика плаща скъпо за тази функционалност.

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes