Географските информационни системи „дишат” по-добре в облака

Ноември 24, 2010 от Александър Главчев

Гледайки отстрани на специфичните функции и функционалности на ГИС (географските информационни системи) и по-специално на т.нар. клауд технологии е ясно, че започваме да ставаме свидетели на нов модел за доставка на пространствена информация. Доставчиците и потребителите вече не са обвързани с определени цикли на обновяване и излизане на нови версии на продуктите. Вместо това „облакът” позволява на разработчиците на внедряват подобренията незабавно, без да се притесняват за всеки отделен потребител, тъй като всичко се контролира от на практика една-единствена локация. По-ниските разходи за производството на продуктите, в комбинация с вече атрактивните приложения от страна на гиганти като Google, Microsoft и Amazon позволяват намаляването на общите разходи за притежание в пъти, в сравнениесИТ конфигурациите, които доскоро се считаха необходими за предоставяне на ГИС услуги дори при по-дребните играчи. Занапред ще бъде изключително интересно да се наблюдава какво ще предприемат големи и утвърдени доставчици като ЕСРИи Autodesk, предлагайки на вниманието на потребителите значителните предимства на клауд технологиите, без по този начин да пречат на съществуващите си печеливши канали.

Според сайта geoinformatic.org няколко са причините, поради които ГИС прегръща клауд технологиите. Интересно е да се отбележи, че на първо място са поставени ИТ проблемите, под заглавие „ИТ задушава ГИС”! Според сайта основното притеснение на ГИС мениджърите са грижите около сървърите, мрежите, лицензите и недоволните потребители на уеб приложения. Всичко това няма много общо с геоинформационните отдели, но въпреки това специалистите често се оказват принудени да поддържат сложната хореография на свързаността между десктоп приложенията, базите данни, уеб порталите и т.н. Като сложим върху това и бюджетния натиск, който засега не показва признаци за отслабване, на компаниите се налага да правят сериозни компромиси, за да се справят със смесицата от разходи за ИТ и персонал. Цената на това е не само финансова, но в голяма степен и психологическа и води до загуба на ентусиазъм.

Клауд услугите, независимо дали става дума за дисково пространство, наемане на сървъри или модерните напоследък нерелационни бази данни (например SimpleDB на Amazon или Google App Engine), са достъпни на пазара от известно време. Въпреки това те изискват значителни знания, за да бъдат приведени в употреба. По-конкретно някои от главоболията с местната ИТ инфраструктура изглежда имат своите следствия в „облака”. За да бъдат наистина ефективни клауд решенията трябва да са достъпни там, където ГИС потребителите прекарват най-много време – на своя десктоп.

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes