ГИС системата на Агенция „Пътна инфраструктура“ с престижна международна награда

Юли 4, 2016 от admin

Географската информационна система (ГИС) на Агенция „Пътна инфраструктура“ за електронно административно обслужване получи най-високото международно отличие в сферата на геопространствените технологии. Системата беше удостоена с награда за специални постижения в ГИС в рамките на престижния международен конкурс “Special Achievements in GIS”.

 

Конкурсът се организира за 11 поредна година в Сан Диего, Калифорния, и отличава онези организации по света, които са реализирали изключителни постижения в прилагане на най-съвременни геопространствени технологии. Той традиционно се провежда в рамките на международната Esri потребителска конференция– най-големият световен ГИС форум, който събира повече от 16 000 ГИС потребители и близо 500 организации от цял свят.

Тази година ГИС системата на Агенция „Пътна инфраструктура“ беше селектирана в категория „ГИС проекти извън САЩ“ сред над 100 000 кандидатури от цял свят. На официална церемония по награждаване в конгресния център на Сан Диего, Джак Данджермондвръчи престижната награда на Агенция „Пътна инфраструктура“. Наградата приеха урбанист Злати Пешев и инж. Добромира Заранкова, ГИС експерти в АПИ.

Географската информационна система на Агенция „Пътна инфраструктура“ е реализирана в рамките на проект „Предоставяне на ГИС базирани електронни административни услуги при издаване на разрешения за гражданите и създаване на ГИС регистри за приходни дейности“, финансиран по Оперативна програма „Административен капацитет“. В резултат от изпълнението на проекта e развита иновативна Географска информационна система за пътната инфраструктура на Р. България, базирана на най-съвременни Esri ArcGIS технологии. Разработени и въведени са онлайн електронни административни услуги за издаване на разрешения за специално ползване на пътищата. В рамките на проекта е създаден и електронен калкулатор за движение на извънгабаритните и тежките моторни превозни средства. Използвайки калкулатора, превозвачите могат да пресмятат каква такса е необходимо да заплатят за преминаването по пътната мрежа. Гражданите и бизнесът, от своя страна, имат достъп до 4 електронни ГИС регистъра за: крайпътните рекламни съоръжения; търговските крайпътни обекти; подземните и надземни линейни съоръжения; товароносимост и габарити на пътните съоръжения. Изпълнител на проекта е ЕСРИ България.

Това е трета награда за проекта след като през изминалата година ГИС системата на АПИ получи награда за ГИС проект на годината в рамките на Световния ГИС Ден, а през тази беше удостоена с награда за принос в развитието на инфраструктурата на България в категория „Географски информационни системи” на конкурса INFRASTRUCTURE BULGARIA AWARDS 2016.

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes